Linkovi

Cobel: U interesu naroda u Srbiji da se što pre reši pitanje statusa Kosova


Srbija bi za samo nekoliko meseci mogla da potpiše Sporazum sa Evropskom unijom o stabilizaciji i asocijaciji ako uspe da uspešno okonča saradnju sa Haškim tribunalom, ali je 2008. "dosta kratak rok" za dobijanje statusa kandidata za prijem u EU, rekao je danas nemački ambasador u Beogradu Andreas Cobel.

Cobel je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultete nemačkog predsedavanja EU u prvoj polovini ove godine, rekao i da rešenje za status Kosova treba tražiti u okviru plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. On je takođe rekao da bi sporazum o viznim olakšicama između Srbije i EU mogao da stupi na snagu već do kraja godine i dodao da je taj sporazum važan korak ka ulasku Srbije na "belu šengensku listu" i ukidanje viznog režima.

Cobel je rekao da je EU i dalje spremna da finansijski podrži reforme u Srbiji i dodao da je putem programa IPA za Srbiju u periodu 2007. do 2010. godine izdvojeno više stotina miliona evra. Nemački ambasador je rekao da nema nikakve povezanosti između procesa pridruživanja Srbije EU i utvrđivanja statusa Kosova. Povodom pokušaja da se u Savetu bezbednosti UN postigne kompromis o novoj rezoluciji za Kosovo, Cobel je rekao da je "najbolji kompromis da se ide u pravcu Ahtisarijevog plana".

"U interesu je naroda u Srbiji da se što pre reši pitanje statusa Kosova jer bi svako odlaganje usporilo transformaciju Srbije i regiona", rekao je nemački ambasador.

Ocenio je da se ne može reći da tokom nemačkog predsedavanja EU nije ostvaren proboj u rešavanju statusa Kosova, navodeći da je u tom periodu predložen i predstavljen Ahtisarijev plan.

Cobel je rekao da je Srbija sada, posle formiranja nove vlade i unapređenja saradnje sa Haškim tribunalom, opet na putu ka Uniji, iako zbog kasnog formiranja vlade nakon izbora u januaru, nije bilo moguće u željenom obimu iskoristiti potencijal predsedavanja Nemačke za razvoj odnosa Srbije i EU. Ocenio je, međutim, da je 2008. godina, koja se kao rok pominje za dobijanje statusa kandidata, "dosta kratak cilj", jer pre toga moraju da se odvoje meseci za zaključivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, njegovo potvrđivanje kroz odgovarajuću proceduru u EU, a zatim i za njegovu primenu.

Cobel je dodao da "kratki rokovi mogu terati napred", ocenivši i da u Srbiji postoji opsednutost rokovima i da se uvek teži utvrđivanju roka za drugi korak pre nego što se učini prvi korak. Kao ključni uspeh nemačkog predsedavanja EU, Cobel je naveo postizanje dogovora članica EU o Ugovoru o reformi institucija Unije, koji treba da zameni propali nacrt Ustavne povelje EU. On je, takođe, ukazao na rezultate postignute u jačanju evropske privrede uz socijalnu i ekološku odgovornost, utemeljenju evropskog modela bezbednosti u susednim zemljama, pre svega na Balkanu, kao i unapređenju transgranične saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

XS
SM
MD
LG