Linkovi

Jedinstven stav EU o Kosovu u vrhu prioriteta portugalskog predsjedništva


Naredni predsjedavajući EU, Portugal, namjerava tokom svog šestomjesečnog mandata da se, pored evropskog ustava, fokusira na nekoliko ključnih pitanja - Darfur, Iran i Kosovo. Kada je o Kosovu riječ, visoki zvaničnici Portugala su u Briselu naglasili - žele da se za Kosovo nadje održivo rjesenje, iza kojeg će stajati medjunardona zajednica i sa kojim će se saglasiti sve strane.

Kada 1. jula Portugal preuzme predsjedavanje EU, prvi prioritet će mu, na evropskom planu biti realizacija zaključaka nedavnog samita - do decembra bi Unija tako trebala dobiti svoj ustav, koji to nije. Medjutim, pomoći će koheziji Unije, koja će, prema zvaničnicima nastupajućeg evrospkog predsjedništva, biti na ispitu i na pitanju Kosova.

Tako je danas portugalski državni sekretar, Mario Lobo Antunes, upozorio da bi po Uniju imalo nesagledive posljedice stanje u kojem bi, kada je o Kosovu riječ, neke od članica stale iza jedne, a neke opet iza druge opcije - rješenje Kosova mora biti prihvatljivo za sve, upozorio je on, prihvatljivo za sve članice Unije, medjunarodnu zajednicu, Beograd i Prištinu.

Sasvim je jasna bojazan Lisabona od situacije u kojoj bi izostao zajednički evropski i medjunardoni stav, a bilo naglašeno američko insistiranje na nezavisnosti, a potom i ruski veto u Savjetu bezbjednosti na evetualnu rezoluciju o tome. U tom bi , najgorem scenariju, bili svjedoci nemira i nasilja, humanitarne krize i medjunarodne intervencije, kao i dovodjenja u pitanje procesa uspostavljanja novog ustrojstva EU, teško dogovorenog na posljednjem evropskom samitu.

Zato portugalski predstavnici naglašavaju kako je Kosovo, iako se tim pitanjem bavi Savjet bezbjednosti, i evropski prioritet, jer je riječ o evropskom tlu, angažovanju i interesima.

XS
SM
MD
LG