Linkovi

Crnogorska vlada potvrdila ugovor sa Data Kardom o izradi dokumenata


Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović kazao je da je ugovor potpisan na iznos od šest miliona i 736 hiljada eura, a rok za njegovu implementaciju je devet mjeseci.

“Vjerujemo da ćemo prva identifikaciona dokumenta - pasoše, lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole, oružane listove i diplomatske pasoše imati od 1. marta iduće godine”, rekao je on nakon sjednice Vlade Crne Gore.

Kalamperović je naveo da je ugovorom predviđeno instaliranje najmodernijeg sistema za prikupljanje podataka, personalizaciju identifikacionih dokumenata i skladištenje podataka u jedinstvenu bazu podataka.

”Ugovorom je predviđena izrada biometrijskih podataka po najvećim svjetskim standardima i vjerujemo da smo napravili dobar posao za državu Crnu Goru i njene građane”, istakao je on.

On je kazao da je Vlada usvojila i Predlog zakona o ličnoj karti u uputila ga Skupštini na usvajanje.

Po njegovim riječima, ovaj zakonski projekat je usklađen sa evropskim standardima, a jedna od najvažnijih novina jeste da će nova lična karta biti dokaz i crnogorskog državljanstva.

“Druga značajna stvar jeste da će obrazac lične karte biti na engleskom i službenom jeziku, ali će biti popunjavan i na jeziku manjina”, kazao je Kalamperović, navodeći da će nova lična karta imati format bankovne kartice.

Podsjetimo da je posao izdrade identifikacionih dokumenata prerastao u aferu međunarodnih razmjera zbog toga što je drugo-rangirani ponuđač na tenderu-francuski Aksalto, tvrdio da je dodjelom posla američkom Data kard-u prekršen Zakon o javnim nabavkama.


XS
SM
MD
LG