Linkovi

Inspektori UN proveravaju nuklearne reaktore u Severnoj Koreji


Zvaničnici Severne i Južne Koreje sastaće se u petak i subotu u Keisongu gde će, kako kaže Kang Džong Sok iz Južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, razgovori biti usredsredjeni na nadoknadu Severnoj Koreji za saradnju u obustavi njenog nuklearnog programa.

Kang kaže, da će delegati razgovarati o logistici prenošenja 50 hiljada tona nafte u Severnu Koreju, po dogovoru od 13. februara, kada je Severna Koreja obećala da će zatvoriti glavni reaktor u Jongbjonu, u zamenu za novčanu pomoć. Ali Pjongjang je odbio da ispoštuje aprilski rok za zatvaranje, navodeći kao razlog bankarski spor, koji je rešen tek u ponedeljak.

Inspektori Agencije za atomsku energiju stigli su u Severnu Koreju i juče otputovali u Jongbjon radi obilaska reaktora prvi put posle pet godina.

Severna Koreja je proterala inspektore 2002. godine, nekoliko meseci nakon što su američki zvaničnici izjavili da je Pjongjang priznao da je prekršio postignute sprazume nastavkom svog tajnog programa za razvoj nuklearnog oružja.

Sjedinjene Države, Rusija, Japan, Kina i Južna Koreja vode diplomatske pregovore sa Severnom Korejom - uz prekide -od 2002. godine kako bi navele Pjongjang da obustavi nuklearni program.

Kada se nuklearni inspektori vrate u sedište agencije u Beču, očekuje se da predlože da reaktor bude zatvoren u roku od nekoliko nedjelja. A po zatvaranju tog pogona, razgovori pomenutih šest zemalja će se nastaviti idućeg meseca u Pekingu u nadi da će biti dovršena sledeća, ambiciozna faza februarskih dogovora u okviru koje bi Severna Koreja trebalo da dostavi kompletnu dokumentaciju o svom nuklearnom programu.

XS
SM
MD
LG