Linkovi

Venecuelanski predsednik u Rusiji radi moguće kupovine oružja


Vencuelanski predsednik Hugo Čavez sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na večeri u Putinovom domu nadomak Moskve. Tokom dana Čavez je najavljivao da će razgovarati o kupovini oružja i proširenju biateralnih ekonomskih odnosa.

Govoreći danas u Latino-američkom kulturnom centru u Moskvi predsednik Čavez je rekao da ne isključuje mogućnost da njegova zemlja pridje razvoju nuklearne energije. Takodje je izjavio da bi američke trupe trebalo da se povuku iz Iraka i da Iran ima pravo na nuklearnu tehnologiju.

Iran uma pravo na mirnodopsko korišćenje atomske energije jer je suverena država“, rekao je Čavez.

Čavez je tokom boravka u Rusiji trebalo da sa lokalnim zvaničnicima razgovara i o mogućoj kupovini ruskih podmornica koje mogu biti naoružane projektilima, a zainteresovan je i za kupovinu ruskog raketnog sistema TOR-1.

Prošle godine je predsednik Čavez potpisao sa Kremljom sporazum o kupovini oružja, helikoptera i lovaca u vrednosti od tri milijarde dolara. On medjutim kaže da nabavka oružja nije glavni cilje njegove posete Rusiji.

Prioriteti posete su kulturna i razmena ideja i saradnja na energetskom i vojnom planu“ rekao je Čavez.

Venecuela i Rusija -- obe izvoznice energije -- razgovaraju i o proširenju trgovinskih veza. Ruska televizija javlja da je prošle godine obavljena trgovinska razmena u vrednosti od svega 90 miliona dolara.

Medjutim, uprkos znacima bližih veza, ruski zakonodavci nisu odobrili da se Čavez obrati na punom zasedanju Dume. Taj korak se tumači kao ruski pokušaj da se spreči pogoršanje već i onako hladnih odnosa Moskve i Vašintona.

U tom kontekstu je i večerašnja izjava Vladimira Putina da je Čavezove izjave tokom dana slušao uglavnom na televiziji. Američka administracija smatra venecuelanskog lidera ličnošću koja destabilizuje Latinsku Ameriku i izražava zabrinutost zbog njegovih nastojanja da nabavlja oružje na medjunraodnoj sceni.

Čavez planira sklapanje ugovora u kupovini oružja i u susednoj Belorusiji koju će posetiti posle boravka u Rusiji, da bi zatim nastavio za Iran. Poseta Huga Čaveza Mosvki pada uoči sastanka predsednika Putina i Buša u Kenebankportu, u državi Mejn, koji će - kako se očekuje - pokušati da prevazidju zahladjenje u bilateralnim odnosima SAD i Rusije.

XS
SM
MD
LG