Linkovi

Dodik: Predstavnici RS mogli da glasaju protiv federalnog budžeta


U prvom komentaru na odluku visokog predstavnika Kristijana Švarc Šilinga da nametne Zakon o Memorijalnom Centru Srebrenica – Potočari premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predstavnici Republike Srpske u državnom paralamentu, ukoliko ne dođe do promjena u Zakonu koje se odnose na status imovine i statusa policije, odbiti glasati za budžet koji će imati stavku za Potočare.

Dodik je istakao da predstavnici međunarodne zajednice ubuduće moraju računati „sa novom realnosti, koja podrazujeva da Republika Srpska ima kapacitet da nešto prihvati ili ne prihvati“.

Prema njegovim riječima niko u vladi Republike Srpske nije mogao pretpostaviti da će visoki predstavnik odlučiti da nametne Zakon o Memorijalnom centru u Potočarima.
Jedino što institucije ovog entiteta mogu učiniti, rekao je Dodik, jeste da se obrate Savjetu za implementaciju mira.

Ali, kazao je Dodik, "treba biti realan u očekivanjima jer će Savjet za implementaciju mira, kao i u ranijim slučajevima, podržati visokog predstavnika i kada donosi pogrešne odluke“.

Ocjenjujući angažman Kristijana Švarc-Šilinga na funkciji visokog predstavnika Dodik je kazao da je on ukupno gledajući imao pozitivan utjecaj na odnose u BiH, jer je oslobodio prostor za djelovanje domaćih političara.

„Nezadaovoljan sam što je svoj angažman u BiH okončao na ovakav način, ali iako ne želim da ga pravdam, mislim da je Zakon o Memorijalčnom cenrtu u Potočarima donio pod velikim pritiskom“, kazao je Dodik.

Predsjednik vlade Republike Srpske izrazio je žaljenje što mandat OHR u BiH nije okončan u julu ove godine, kako je to bilo ranije najavljeno, jer bi se time otvorila mogućnost da domaći političari, bez podrške sa strane, rješavaju probleme u zemlji.

XS
SM
MD
LG