Linkovi

Riker zabranio prisustvo 'Garde Cara Lazara' na Kosovu


Na Kosovu su je sve spremno za sprečavanje eventualnih provokacija uoči Vidovdanske proslave, a nakon najave takozvanih ”srpskih gardista” da će tim povodom umarširati u pokrajinu i prisustvovati pomenu žrtvama na Gazimestanu”.

Komandant KFOR-a, general Roland Kater, potvrdio je da je već nekoliko nedelja upoznat sa namerom “odredjenje grupe srpskih nacionalista da udju na Kosovo” i prisustvuju obeležavanju Vidovdana, uz upozorenje da će medjunarodne vojne snage ”momentalno intervenisati, ukoliko se uistinu na teritoriji Kosova pojave uniformisana lica”.

“KFOR će kontrolisati sve autobuse koji ulaze na Kosovo i idu na Gazimestan” i ukoliko u njima otkriju lica za koja se sumnja da pripadaju pomenutoj gardi, iste odmah uhapsiti”, kazao je Kater. ”KFOR, UNMIK i KPS imaju razrađene operativne mere za sprečavanje provkacija tokom proslave”.

Šef UNMIK-a Joakim Riker potpisao je istovremeno izvršnu odluku kojom se ”zabranjuje ulazak na Kosovo svakom pojedincu za kog postoji osnovana sumnja da pripada Gardi Cara Lazara”,te dozvoljava preduzimanje najoštrijih mera prema njima.

Nakon sastanka posvećenom bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kojem su prisustvovali Riker, Kater i kosovski premijer Agim Čeku, novinarima je saopšteno da su preduzete sve raspoložive mere kako bi eventualne provokacije tokom proslave Vidovdana bile onemogućene.

Poziv gradjanima Kosova da očuvaju mir i ne odgovore na eventualne provokacije uputio je i premijer Čeku ističući da je bezbednost svih gradjana u rukama medjunarodnih i lokalnih vojnih i policijskih faktora.

Iz Kosovske Mitrovice medjutim stiže vest da se oko sedamdesetak gardista već nalazi na ibarskom mostu odakle će sutra krenuti na Gazimestan.

XS
SM
MD
LG