Linkovi

Analitičari u Srbiji veruju da je kompromis SAD i Rusije o Kosovu moguć


Dok zvaničnici vlasti ponavljaju da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova i da je Beograd spreman na kompromis, analitičari ocenjuju da je kompromis Vašingtona i Moskve oko statusa Kosova moguć.

Vicepremijer Božidar Đelić smatra da su moguća samo dva scenarija rešenja kosovskog problema, prvi je konfrontacija sa svetskim silama koje po svaku cenu žele da se proglasi nezavisnost Kosova, a drugi je kompromis, čije su šanse i dalje slabe, ali rastu.

Odgovarajući na pitanje kako će Srbija reagovati ako dođe do unilateralnog priznavanja nezavisnosti, Đelić je odgovorio da Srbija ne sme sebi da dozvoli izolaciju, jer je ona štetna za državne interese. Državna politika počinje da daje rezultate i to se vidi po odlaganju rešenja za status, a time se bave i dva najmoćnija čoveka na svetu - Džordž Buš i Vladimir Putin, ocenio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić uveren je da će se predsednici Buš i Putin sigurno dogovoriti da traže kompromisno rešenje za Kosovo, verovatno prepuštajući inicijativu Evropskoj uniji.

To znači da će Evropska unija dobiti priliku da bude malo fleksibilnija, da ne bude pritisnuta kratkim rokovima SAD ili vetom Rusije, rekao je Janjić.

Evropska unija, kaže Janjić, pokušava da nađe kompromis koji bi rešio zajednički stav svih njenih članica da će od UN preuzeti Misiju samo ako bude doneta nova rezolucija ali da ta rezolucija ne ide u detalje, odnosno da ne definiše nezavisnost Kosova kao jedino rešenje.

XS
SM
MD
LG