Linkovi

Medenica će tražiti od Del Ponteove podatke o mogućim zločinima u Crnoj Gori


Crnogorski vrhovni državni tužilac Vesna Madenica najavila je da će od glavne tužiteljice Haškog tribunala Karle del Ponte tražiti podatke koji se odnose na moguće slučajeve ratnih zločina na teritoriji Crne Gore.

Medenica je kazala da će se od 11. do 13. jula na Brionima sastati sa Del Ponteovom i od nje tražiti podatke koji se tiču slučajeva Morinja, Bukovice, Kaluđerskog laza i deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore.

Vrhovna državna tužiteljica Crne Gore ocijenila je danas na sjednici parlamentarnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da istraga slučaja deportacije iz Crne Gore 1992. građana BiH islamske vjeroispovijesti traje "neopravdano dugo".

Odbor je predložio parlamentu da usvoji preporuku da se vrhovni državni tužilac u narednom periodu prioritetno angažuje na procesuiranju svih slučajeva ratnih i zločina protiv čovječnosti.

Inače, skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu prihvatio je prošlogodišnji Izvještaj o radu vrhovnog državnog tužioca Vesne Medenice i predložio parlamentu da ga usvoji.

Izvještaj su podržali članovi Odbora iz vladajuće koalicije i Srpske liste, dok je predstavnik Pokreta za promjene bio uzdržan.

Odbor je ocijenio da je Medenica u 2006. godini izvršavala svoju zakonsku i ustavnu obavezu krivično-pravnog progona počinilaca krivičnih i drugih kažnjivih djela i funkciju zastupanja interesa Crne Gore u imovinsko-pravnim odnosima.

Odbor je ocijenio da je vrhovni državni tužilac tokom prošle godine, postupajući po preporukama Skupštine Crne Gore donijetim prilikom razmatranja Izvještaja za 2005., posebnu pažnju obratila otkrivanju i progonu počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije.

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Madenica kazala je da nije dobila nijedan zahtjev od italijanskog tužilašta kada su u pitanju slučajevi navodnog šverca cigareta između Crne Gore i Italije od 1994. do 2002. godine.

Ona je rekla da o tome nije imala nikakvu službenu komunikaciju sa tužiocem iz Barija Đuzepeom Šelzijem.

XS
SM
MD
LG