Linkovi

Izvještaj kongresnog odbora: Iračke snage još nisu adekvatno osposobljene


Podobor odbora za oružane snage Predstavničkog doma koji je procjenjivao sposobnost iračkih snaga bezbjednosti, stepen njihove obučenosti, ulogu iračke vlade i koordinaciju američkih agencija u tom procesu, zaključio je da se ne može reći da je Irak – sa čak 350 hiljada policajaca i vojnika – sposoban da odgovori na tekuću pobunu.

U izvještaju se kaže da su se Bušova administarcija i Pentagon fokusirali na kvantitet umjesto kvaliteta i održivosti iračkih snaga, čija je sposobnost – kako se navodi – vrlo neujednačena. Demokrata Martin Mihan predsjedavao je kongresnim panelom.

"Uprkos velikom trošku, trenutno, iračke snage bezbjednosti nisu ni blizu sposobnosti da operišu samostalno, posebno policija. U ovom izvještaju ukazujemo koliko je teško bilo dostići taj cilj."

U realizaciji plana obezbjeđenja Bagdada, u koji je poslato 20.000 dodatnih američkih vojnika da pomognu Iračanima, Amerikanci i dalje imaju vodeću ulogu, što će vjerovatno usporiti prenos odgovornosti na lokalne snage.

Ovaj izvještaj kongresa objavljen je istovremeno uz novi talas pritisaka na Bijelu kuću, koji dolazi od vrlo uticajnih republikanaca sa Kapitol Hila, poput senatora Ričarda Lugara. On kaže da je vrijeme da predsjednik Buš promjeni smjer politike u Iraku.

Iako je portparol Bijele kuće Toni Snou ocijenio je da Lugarov apel ima za cilj da podstakne angažman regionalnih sila, Iračana i saveznika kako bi se na probleme u Iraku što adekvatnije odgovorilo, Lugarove riječi citirane su ponovo - kada je kongresmen Ton Lentos u srijedu otvorio pretres pred spoljnopolitičkim odborom:

"Činjenica je da je ovo slanje pojačanja u Irak bilo kategoričan i katastrofičan promašaj. "

Svjedočeći u Kongresu penzionisani general Džon Batisti, podržao je nalaz kongresnog odbora o slabostima iračkih snaga bezbjednosti:

"Iračke snage su pretrpjele žestoke gubitke, ali nemaju uslova da zamijene američke trupe. Takođe je pitanje da li možemo vjerovati tim iračkim snagama. Iskustvo iz protekle četiri godine je da većina iračkih formacija, svakako ne svaka, ili izbjegavaju borbe ili ne žele da se suprotstave pobunjenicima iz najrazličitijih razloga."

Odbor Predstavničkog doma preporučio je u svom izvještaju, između ostalog, da Pentagon pošalje zakonodavcima, do kraja jula, plan transfera odgovornosti na iračke snage. Takođe, traže se izvještaji o poboljšanju borbene gotovosti, radu ministarstava odbrane i policije, uticaju sektaških milicija na njihov rad i mogućnosti da se taj uticaj eliminiše.

XS
SM
MD
LG