Linkovi

Da li su muzički kompakt diskovi na zalasku?


Jedan od najpouzdanijih finansijskih sajtova, Forbes.com, objavio je progonozu da će prodaja muzičkih kompakt diskova iduće godine opasti za 20 odsto. Ako se to nadoveže na činjenicu da je ove godine do sada zabeležen pad prodaje od 18 odsto, uočava se očigledan trend: sve manje Amerikanaca kupuje kompakt diskove.

Istovremeno, kompanija Epl (Apple) je objavila da je njen sajt Ajtjuns (iTunes), preko koga zainteresovani mogu da kupuju albume ili pojedinačne muzičke numere, postao treća po veličini prodavnica muzike u Sjedinjenim Državama.

Prve dve, Volmart (Wal-Mart) i Best baj (Best Buy), imaju ogroman broj robnih kuća po celoj zemlji, dok Ajtjuns nema ni jednu jedinu. Procena prodaje te kompanije zasnovana je ne na kupovini pojedinačnih numera već na svakih 12 kompozicija, koliko ih prosečno ima na jednom kompakt disku.

Sve ove činjenice govore da su u toku duboke promene u navikama ljubitelja, odnosno kupaca muzike u Americi. Muzika se sve manje sluša kod kuće, a sve više u pokretu - u automobilu, metrou, vozu, autobusu, na poslu, u školi, u teretani... Dostupnost džepnih nosilaca zvuka, takozvanih MP3 plejera, sa kvalitetom reprodukcije jednakom kompakt disku, snažno pomera težište od fizičkih nosilaca zvuka ka formatima koji mogu da se skinu sa interneta.

Tome doprinosi i drugi trend - sve je više muzičara koji svoja ostvarenja reklamiraju i prodaju direktno, bez posrednika, odnosno diskografskih kuća. Ako se ovako nastavi, kroz koju godinu i kompakt diskovi otići će u istoriju.

XS
SM
MD
LG