Linkovi

Kraljica Elizabeta zatražila od Gordona Brauna da formira novu vladu Velike Britanije


Naslednik Tonija Blera, Gordon Braun, obećao je promenu politike i službu od koristi britanskon narodu pošto je danas kraljica Elizabeta od njega zatražila da formira novu vladu.

U govoru pred rezidencijom premijera u Dauning ulici, Gordon Braun je obećao da će vlada sezati van interesa laburističke stranke i da će služiti ostvarenju aspiracija čitave nacije.

Američki funkcioneri su saopštili da je predsednik Buš pozvao telefonomn novog britanskog premijera da bi mu čestitao. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, Gordon Džondrou, izjavio je da su dvojica lidera potvrdila bliske veze njihove dve zemlje i obećala da će nastaviti sa tesnom saradnjom.

Pre no što je predao ostavku kraljici, dosadašnji britanski premijer Toni Bler, odgovarao je na sednici poslanicima Donjeg doma parlamenta. Bler je rekao zakonodavcima da mu žao zbog toga što su britanske trupe u Iraku i Avganistanu suočene sa opasnošću, ali se nije izvinio zbog toga što je podržao Sjedinjene Države u ratu protiv terorizma.

Severnoirski radikalni protestantski sveštenik i zakonodavac, Ian Pejzli, hvalio je dosadašnjeg premijera zbog njegove uloge mirovnog posrednika u Severnoj Irskoj. Pored mirovnih inicijativa u Severnoj Irskoj, Toni Bler je, za vreme mandata, podžao i vojnu akciju protiv srpskih vlasti na Kosovu, a pripisuju mu se i zasluge za revitalizaciju britanske ekonomije.

Ko je Gordon Braun?

Dolazak Gordona Brauna na položaj premijera je kruna njegove 24-orogodišnje karijere, tokom koje je najveći deo proveo uz prijatelja i suparnika Tonija Blera.

Poput svog prethodnika, Braun je počeo karijeru 1983, osvojivši mesto u parlamentu kao poslanik Laburističke stranke. Ministar finansija je postao 1997, posle izborne pobede Laburista i na tom položaju se zadržao do danas.

Gordonu Braunu, 56-ogodišnjem Škotlanđaninu, pripisuju se zasluge za deceniju britanskog ekonomskog razvoja.

On je poznat i po odluci da se britanskoj Centralnoj banci da finansijska nezavisnost u borbi protiv inflacije, a takođe je sačuvao Britaniju van zone jedinstvene evropske monete, eura.

Bler već govori o prioritetima na Bliskom istoku

Članice takozvanog bliskoistočnog kvarteta – SAD, EU, Rusija i UN imenovale su dosadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera za specijalnog izaslanika za Bliski istok.

Saopštenje o tome objavljeno je nekoliko sati nakon što je Bler zvanično podneo ostavku na položaj premijera. Predstavnici članica kvarteta su se juče sastali u Jerusalimu da bi razmotrili postavljenje Tonija Blera za specijalnog izaslanika.

U svom poslednjem nastupu u donjem domu britanskog parlamenta Bler je rekao da je postizanje rešenja bliskoistočnog sukoba zasnovanog na koegzistenciji dve države apsolutni prioritet u tom regionu. Predsednik Buš je u zvaničnom saopštenju pozdravio imenovanje Blera navodeći da će bivši britanski premijer pomoći Palestincima da izgrade političke i ekonomske institucije koje će im biti potrebne u demokratskoj, slobodnoj državi.

XS
SM
MD
LG