Linkovi

Senator Lugar smatra da Bušova strategija u Iraku ne daje rezultate


Vodeći Republikanac u Odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata, Ričard Lugar iz Indijane, neuobičajeno otvorenim rečnikom izneo je ocenu da politika predsednika Buša u Iraku ne daje rezultate. Senator Lugar pozvao je na snmanjenje broja američkih vojnika u Iraku i stavljanje većeg naglaska na regionalnu diplomatiju.

Senator Lugar kritikovao je strategiju predsednika Buša o povećanju broja vojnika u Iraku, rekavši da troškovi i rizici nastavka trenutnog kursa nadmašuju potencijalne koristi, koje bi mogle da se ostvare kako bi se dugoročno zaštitili američki vitalni interesi.

"Naše šanse za uspeh suviše zavise od akcija drugih, koji dele iste ciljeve I planove. Strategija se oslanja na vojnu silu da bi se ostvarili ciljevi koji se na taj način ne mogu ostvariti. Njom udaljavamo od sebe saveznike koji će nam biti potrebni za bilo kakve diplomatske pokušaje u tom regionu. Neuspeh, bez pažljivog prelaska na rezervni, alternativni plan, uvećao bi naš gubitak kredibiliteta. Troši se ogromna količina resursa koji se mogu iskoristiti na druge načine da obezbede ostvarenje naših ciljeva. Takodje, taj plan nema podršku domaće javnosti koja je neophodna da bi se održala politika ovog tipa.”

Iznoseći ovakve komentare u govoru pred Senatom, Lugar se odvojio od većine drugih kongresnih Republikanaca, koji kažu da će sačekati sa iznošenjem procena o Iraku do septembra, kada glavnokomandujući američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, podnese izveštaj Kongresu.

Lugar kaže da ne vidi mnogo dokaza da će Iračani načiniti kompromise neopohodne da se učvrsti funkcionalna vlada i društvo.

"Mi trenutno u Iraku imamo najgore opcije – lidere frakcija koji ne veruju u našu, pluralističku viziju njihove zemlje, i manje pod-frakcije koje samostalno pribegavaju nasilju bez obzira na ustupke umerenijih pripadnika iste sekte."

Lugar je izrazio podršku odredbama izveštaja dvostranačke radne grupe za Irak, koja je preporučila smanjivanje i preraspodelu broja američkih vojnika i stavila veći naglasak na regionalnu diplomatiju.

"Moramo da se pripremimo za to na koji ćemo način rasporediti američke snage u regionu kako bi napadali terorističke enklave, odvratili neželjene poteze Irana, sprečili izbijanje regionalnog verskog konflikta, i generalno uverili prijateljske vlade da su SAD predane uspostavljanju bezbednosti na Bliskom istoku. U isto vreme, moramo se agresivno i kreativno zalagati za regionalni dijalog koji nije ograničen na naše prijatelje. Ne smemo da dozvolimo da zamor i frustracija zbog naše iračke politike dovedu do odustajanja od veza koje su nam potrebne da bismo zaštitili naš vitalni interes na Bliskom istoku.”

U Beloj kući, portparol Toni Snou izjavio je da Lugarevi komentari “nisu novost” i primetio da je senator već neko vreme izražavao rezerve prema strategiji povećanja broja vojnika.

Medjutim, vodeći Demokrata u Senatu, lider demokratske manjine Heri Rid iz Nevade rekao je da bi Lugarevi komentari mogli da ohrabre druge Republikance koji žele da ospore politiku predsednika Buša u Iraku.

"Kada se ovaj rat završi, a on će se završiti, kada budu pisani udžbenici iz istorije, a biće napisani, verujem da bi reči senatora Lugara mogle da budu upamćene kao prekretnica u ovom zamršenom i teškom gradjanskom ratu u Iraku.”

Rid planira da u julu sazove glasanje o nekoliko anti-ratnih amandmana na predlog zakona o odbrambenoj politici, uključujući i predloge da se prekine finansiranje borbenih operacija, povuku vojnici i poništi odobrenje koje je Kongres dao predsedniku Bušu 2002. da započne američku invaziju na Irak.

XS
SM
MD
LG