Linkovi

Kako vlada okruga Montgomeri aktivno promoviše napredak žena?


Informisane žene, sposobne žene, uspešne žene. To je misija Komisije za žene okruga Montgomeri. U okrugu Montgomeri u Merilendu u neposrednoj blizini Vašingtona, politika vlade je da unapređuje ženska prava i njihova dostignuća. Okružna vlada je 1972. formirala Komisiju za žene i 15-očlani Savetodavni odbor koji joj pomaže. O radu komisije govori njena izvršna direktorka, Džudit Voan-Prater.

«Komisija za žene je formirana da bi bila glas svake žene u okrugu Montgomeri. Trudimo se da dopremo do svake žene koja nema nikakve mogućnosti, do novih žena u okrugu, do imigrantkinja u okrugu. Trudimo se da govorimo u ime devojaka u našem okrugu i u ime starijih žena. Nastojimo da okupimo sve te glasove i stvorimo program koji će služiti svim ženama u okrugu», kaže Džudit Voan-Prater.

Komisija obavlja svoj zadatak kroz široku ponudu programa, radionica i savetovanja. Obuhvaćene su i žene usmerene na zapošljavanje, finansijske poslove, imigraciju i bračna pitanja. Mnoge žene prestaju da rade da bi podizale porodicu.

Jedna od njih objašnjava da je sa sinom provela četiri godine i da bi htela da nastavi karijeru. Kada su ponovo spremne za rad, komisija je tu da im pomogne da pronađu posao. Istražuje se šta je idealno zaposlenje za neku osobu. Šta je idealni scenario?

Elma Rambo, koja vodi Savetodavni centar za zapošljavanje u ovoj komisiji, kaže da napredovanje žena, unapređuje i sve drugo.

«Ako žena napreduje ekonomski i stekne bolje obrazovanje, koristi ima i cela porodica i cela zajednica», kaže ona.

Neke od radionica ove komisije se bave bračnim problemima. Učesnice uče o svojim pravima u pogledu razdvajanja i razvoda, starateljstva nad decom, finansijske pomoći i odnosa zakona prema onima koji pribegavaju fizičkom nasilju.

«Država Merilend sprovodi zakone kako bi zaštitila ljude od svih oblika kućnog nasilja. Svako ponašanje koje prouzrokuje ozbiljne telesne povrede smatra se nasiljem u porodici. Silovanje i drugi seksualni prekršaji, prisilno zadržavanje nekoga u sobi protiv njegove volje – smatra se domaćim nasiljem», saznaju učesnice programa.

Dženis Herold iz Savetodavnog centra za zapošljavanje kaže da žene koje su zapale u neprilike dolaze u centar da bi dobile pomoć.

«Sve što nam kažu ostaje u tajnosti, tako da žene kada dođu uvide da je to bezbedno mesto na kojem mogu da govore o ličnim problemima, problemima sa decom, bračnim problemima i problemima na poslu», kaže ona.

Komisija za žene okruga Montgomeri predstavlja primer ideje o zajedničkom radu vlade i građana kako bi se ostvarila ideja jednakosti i podjednakih mogućnosti bez obzira na polne razlike. Ta ideja, međutim, uprkos višegodišnjem trudu, ipak još nije postala stvarnost.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG