Linkovi

Gordon Braun ove nedelje postaje novi premijer Velike Britanije


Gordon Braun ove nedelje postaje novi premijer Velike Britanije, zamenjujući Tonija Blera koji je taj položaj zauzimao proteklih deset godina. Braun nije “novajlija” u politici ali se mnogi pitaju koliko će se uspešno prilagoditi ulozi koja podrazumeva neprekidnu izloženost pažnji javnosti.

Godinama je Gordon Braun bio pouzdana ali neupadljiva snaga na britanskoj političkoj sceni. Sada je konačno kucnuo čas da iskorači pod svetlost relektora.

"Sa poniznošću, ponosom i velikim osećanjem dužnosti prihvatam privilegiju i veliku odgovornost da vodim našu stranku i promenim našu zemlju”

Prihvatajući rukovodeću ulogu u Laburističkoj stranci, Gordon Braun je znao da će ubrzo postati novi premijer Britanije, zamenjujući svog političkog prijatelja i rivala, Tonija Blera. Mnogi kažu da je na taj trenutak čekao godinama.

Dvojica političara su saradjivala 1983. godine, kada su kao novoizabrani predstavnici Laburističke partije radili na tome da obnove njen uticaj, modernizuju je i privuku nove birače. Profesor Entoni Seldon sa koledža Velington u Londonu kaže da su imali bliske i kompleksne odnose.

"Bili su kao braća. Bio je to odnos na granici ljubavi i mržnje. Svakako je izmedju njih postojala velika ljubav i poštovanje. Ali bilo je tu i mržnje, svadje, intenzivnog gneva i otrovnih reči…”

Pričalo se o tome da su postigli dogovor – harizmatičniji Toni Bler će postati premijer a zatim dati priliku Gordonu Braunu posle svog prvog mandata. No, Bler je izgleda ostao na premijerskom položaju duže nego što se očekivalo. Entoni Seldon kaže da je razlog razdora medju njima bilo jednostavno pitanje – ko će biti broj jedan…

"Gordon Braun je uvek smatrao da je pametniji od Blera, da ima bolje ideje o tome šta je potrebno zemlji i šta zastupa Laburistička stranka. Mislio je da je sposobniji političar koji je više u dodiru sa radničkim slojevima, sa narodom, i nije mu se dopadala ideja da neko, koga smatra manje dostojnim, sedi na moćnijem položaju.”

Tokom čitave Blerove vladavine, Gordon Braun bio je sekretar za finansije; i pristalice i kritičari su mu odavali priznanje za ekonomsku stabilnost i malu stopu nezaposlenosti u Britaniji.

Braun je rodjen u Glazgovu u Škotskoj, kao sin protestanstkog sveštenika. Pridružio se Laburističkoj stranci kao tinejdžer, izgubio vid na jednom oku zbog sportske povrede, i doktorirao na Edinburškom univerzitetu. On rado govori o vrednostima koje mu je usadila porodica, za koje kaže da su formirale njegova politička ubedjenja.

"Sve u šta verujem, sve što pokušavam da uradim potiče od vrednosti sa kojima sam odrastao – a to su dužnost, poštenje, vredan rad, porodica i poštovanje drugih” "

A te vrednosti, prema rečima bivšeg konzervativnog političara Majkla Brauna, takodje karakterišu stil Gordona Brauna.

"Gordon Braun je sin metodističkog sveštenika, njegov stil je veoma prezbiterijanski. Mislim da ćemo videti distanciranje od sjaja, glamura i politikanstva i imati mnogo tradicionalnijeg premijera.”

U britanskoj javnosti postoji široko rasprostranjeno slaganje da je Gordon Braun brilijantan, vredan i ozbiljan političar, mada ga često doživljavaju i kao previše sumornog, pomalo diktatorski nastrojenog i lišenog harizme.

Godine 2000. 49-godišnji neženja oženio se Sarom Mekolou, konsultantom za odnose sa javnošću. Izgubili su prvo dete, koje je prevremeno rodjeno 2001. godine, a sada imaju dva sina, od kojih je jedan rodjen 2003. a drugi prošle godine. Očinstvo je donekle “omekšalo” imidž Gordona Brauna iako ga mnogi i dalje vide kao preozbiljnog, trezvenog Škotlandjanina. Neki se pitaju kako će se snaći kada bude u centru političke pažnje dok novi premijer ne brine zbog toga.

"Kao političar, nikada nisam želeo javni položaj samo da bih bio u centru pažnje. Nikada nisam verovao da prezentacija treba da bude zamena za politiku, i ne verujem da je poenta politike da se bude slavan.”

To je nešto na šta Braun računa – da će posle 10 godina mladalačkog, šarmantnog, a mnogi bi rekli i površnog Tonija Blera, britanska javnost pozdraviti možda manje glamurozni ali ozbiljniji pristup. On ima dve godine na raspolaganju da u to uveri Britance – pre nego što se suoči sa testom na sledećim opštim izborima.

XS
SM
MD
LG