Linkovi

Estonija prva zemlja koja je uputila eksperte iz odbrane u Crnu Goru


Estonija je prva zemlja koja je uputila eksperte iz oblasti odbrane u Crnu Goru, odmah nakon proglašenja nezavisnosti, a pomaže i edukaciju crnogorskog diplomatskog kadra, rekao je danas ministar inostranih poslova Milan Roćen koji je ugostio svog estonskog kolegu. Nakon susreta sa crnogorskim kolegom, šef estonske diplomatije Urmas Paeto kazao da je Estonija spremna da pomogne na putu evropskih integracija, ocjenjujući da će Crna Gra brzo proći taj proces, imajući u vidu njenu veličinu.

On je napomenuo da se Estonija zalaže za politiku otvorenih vrata za proširenje i EU i NATO, zbog čega podržava sve korake u pravcu integracije koji se čine u Crnoj Gori i cijelom regionu.

»Naše jasno gledište je da sve zemlje u Evropi koje znaju kriterijume za pristupanje EU, treba da imaju mogućnost da se priključe«, naveo je Paeto.

On je rekao da mu je drago što vidi »koliko je toga učinjeno u Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti, i kakve se perspektive ukazuju za njenu budućnost«.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je kazao da je Estonija u mnogo čemu prva kada je u pitanju novija istorija Crne Gore.

“Estonija je prva zemlja sa kojom smo sklopili diplomatske odnose i čiji je prvi ambasador predao akreditivna pisma crnogorskom predsjedniku”, podsjetio je Roćen.

On je kazao da je zahvalio Paetu na podršci, pomoći i razumijevanju tokom referendumskog procesa u Crnoj Gori, kao i na evropskom i evroatlanskom putu.

“Estonija je relativno odavno uvažena članica Evropske unije i NATO-a i za nas je njihovo iskustva i spremnost da nam pomognu na evropskom i evroatlanskom putu dragocjeno”, rekao je Roćen.

On je dodao da je dogovorena direktna saradnja ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje, na nivou stalne političke konsultacije i najavio da će narednih dana grupa značajnih estonskih biznismena posjetiti Crnu Goru.

Govoreći o Kosovu, on je rekao da je zajednički izražena nada da će rješenje za to pitanje biti održivo, stabilno, i kao takvo, doprinijeti stabilnosti regiona i jačanju njegove zajedničke, evropske i evroatlanske perspektive. Šef estonske diplomatije sastao se i sa drugim najvišim crnogorskim funkcionerima.

XS
SM
MD
LG