Linkovi

Ambasador Majkl Polt: Pustite Kosovo da ode ono se neće vratiti!


Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt povodom izjave premijera Vojislava Koštunice o mogućem pogoršavanju odnosa Srbije i SAD ocenio da su odnosi dve zemlje snažni, bazirani na međusobnom interesu i jakim vezama dva naroda.

Uopšte ne brinem o budućnosti naših odnosa, a jedina oblast neslaganja predstavlja mali deo u mnogo širim odnosima naše dve zemlje i u tom smislu ne bih ozbiljno diskutovao o pogoršanju naših odnosa, rekao je ambasador Polt u poslednjem javnom nastupu red istek svog mandata, a povodom 60. godišnjice Maršalovog plana. Ambasador Polt zatim je ponovio američki stav o budućem statusu Kosova :

“Pustite Kosovo da ode ono se neće vratiti, rekao je Majkl Polt i ponovio da SAD podržavaju nadgledanu nezavisnost za Kosovo kao jedino održivo i kompromisno rešenje.

Na pitanje o mogućem kompromisu ili ustupcima na predstojećem sastanku predsednika SAD i Rusije Džordža Buša i Vladimira Putina, ambasador Polt je rekao „Mi smatramo da je kompromis već postignut". On je dodao da je manjkavost plana srpskih vlasti za Kosovo u tome što Beograd ne zna kako da ga sprovede i za to mu treba pomoć međunarodne zajednice, dok za sprovođenje plana koji podržavaju SAD, EU i NATO nije potrebna pomoć i naglasio da je Ahtisarijev plan fer i promišljeno rešenje, koje će, ako ga konstruktivno primene dve strane uz pažljivo nadgledanje međunarodne zajednice, omogućiti Srbiji da uhvati budućnost, a da pritom poštuje svoju prošlost i sadašnjost.

Američki ambasador Majkl Polt govorio je u Centru za lepe umetnosti Gvarnerijus, iako je prvobitno to trebalo da uradi na Fakultetu političkih nauka. Na moje razočarenje fakultet je odlučio da ne dozvoli medijima da prate moje izlaganje, verovatno u strahu od reperkusija od vladinih izvora. To, koliko govori o stanju slobode izražavanja, takođe čini ovo moje istupanje još važnijim, rekao je američki ambasador Majkl Polt.


XS
SM
MD
LG