Linkovi

Aviokompanije umanjuju negativni uticaj letenja na životnu sredinu


Avioindustrija već dugo radi na razvoju nove tehnologije koja će umanjiti posledice sve većih cena goriva, ali se takođe trudi da prilikom letenja koristi što manje energije. Na ovogodišnjem Sajmu aeronautike u Parizu mnoge kompanije promovišu svoje proizvode koji ne ugrožavaju životnu sredinu.

Proizvođači aviona uložili su godine i milijarde dolara ne bi li smanjili potrošnju goriva. Na Sajmu aeronautike u Parizu mogu se videti najnoiji avionski motori koji štede energiju, materijali od kojih su napravljeni i njihove komponente. Kompanije ove godine naglašavaju kako su njihovi proizvodi pogodni za životnu sredinu. «Endžin Alajans» (Engine Alliance) pravi motor za novi model Erbasa – A-380, koji troši deset odsto manje goriva nego poslednja generacija najvećih putničkih aviona.

Meri Elen Džon, koja radi u ovoj kompaniji, kaže da je manja potrošnja goriva dobra i za životnu sredinu.

"Manje sagorevanje goriva znači i manju emisiju gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte", kaže ona.

Sakib Mahmud radi za kompaniju «Floumaster» koja proizvodi strujna kola za optimizaciju unosa goriva. Kako kaže, zabrinutost u vezi sa životnom sredinom dovela je do većeg interesovanja industrije za njegov proizvod.

"Mi sarađujemo sa kompanijama kao što je 'Erbas', a sada radimo i sa 'Boingom'", kaže Mahmud.

Parker Erospejs proizvodi pumpe za gorivo koje uz manje sagorevanje stvaraju veću energiju. Potpredsednik kompanije Mark Čija kaže da kompanija trenutno radi i na razvijanju tehnologije alternativnih goriva za avione, kao što su vodonične gorivne ćelije i etanol.

"Današnja alternativna goriva nemaju podjednaku gustinu kao kerozin. Međutim, očekujemo da će u toj oblasti biti postignut napredak i očekujem da ćemo jednog dana imati avione koji lete na alternativna goriva", kaže Čija.

Avioindustrija se nada da će ove i druge inovacije smanjiti štetnost letenja za životnu sredinu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG