Linkovi

Zdravstvene inicijative privatnog sektora u okrugu Montgomeri u Merilendu


Za većinu Amerikanaca, vlade u njihovim gradovima i okruzima, jesu vlade sa kojima oni najviše komuniciraju. A zajedno sa tim lokalnim vladama su grupe građana, koje samostalno rade na poboljšanju života.

Kada ste bolesni ili povređeni, potreban vam je lekar. Ako ste u okrugu Montgomeri u Merilendu i ne možete da platite pun iznos tretmana, tu je Mobilmed.

U okrugu Montgomeri, predgrađu Vaingtona, ima mnogo lekara i zdravstvenih ustanova. Međutim, kao što je uobičajeno širom Sjedinjenih Država, oni svaku zdravstvenu uslugu naplaćuju u gotovini ili od zdravstvenog osiguranja. Zbog toga je pre 40 godina nekoliko lekara iz okruga Montgomeri osnovalo nevladinu, neprofitnu organizaciju nazvanu Mobilna medicinska nega ili skraćeno Mobilmed. Izvršni direktor Mobilmeda Bob Spektor kaže da je pomoć potrebna mnogima.

«Mobilmed opslužuje više od pet hiljada najugroženijih stanovnika okruga Montgomeri, koji zbog različitih razloga nemaju zdravstvenu negu. Oni nemaju osiguranje, nemaju posao ili su nedavno pridošli imigranti», objašnjava Spektor.

Mobilmed pruža usluge pacijentima u 19 malih klinika i tri kombija, koji su u stvari lekarske ordinacije na točkovima. Kombije i klinike omogućava partnerstvo Mobilmeda sa nekoliko bolnica u okrugu, glavnim humanitarnim organizacijama, privatnim pokroviteljima i vladom okruga Montgomeri. Pacijenti plaćaju samo mali iznos za posete i tretman.

U klinikama i kombijima radi skoro 30 medicinskih radnika, među kojima je i medicinska sestra Barbara Bjukert, koja kaže da se ona i njene kolege susreću sa gotovo svim vrstama bolesti.

«Dolaze u Mobilmed zbog bolova u grudima, zbog ženskih bolesti, dolaze zato što kašlju ili imaju bol u leđima i glavobolju. Često ustanovimo da imaju mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme», kaže ona.

Kodžovi Mesi, lekar koji je imigrirao iz afričke države Togo, kaže da mnogo ljudi dolazi u Mobilmed sa teškim bolestima za koje često nije postavljena dijagnoza, niti određen tretman.

«Kada pacijenti nemaju zdravstveno osiguranje, ne idu kod lekara onoliko često koliko bi trebalo. AIi kada dođu ovde, ustanovimo da veliki broj ima dijabetes ili visoki krvni pritisak, što oni i ne znaju», kaže ovaj lekar.

Radi što bolje komunikacije sa prilično velikom imigrantskom populacijom u okrugu Montgomeri, Mobilmed zapošljava radnike koji takođe dolaze iz tih delova sveta, kao Hani Šamil, koja kaže da je veoma omiljena.

«Kada pacijent iz Etiopije dođe ovamo i vidi nekoga ko govori njegov jezik i poznaje njegove običaje, sasvim se oslobodi i opusti», kaže ona.

Zaposleni u Mobilmedu govore najmanje osam jezika, a najčešći pacijenti su pristigli iz Kine, Koreje, Irana, hispanoameričkih zemalja, sa Roga Afrike, iz zapadne Afrike i sa Haitija.

Razumevanje jezika i kulture omogućava medicinskom osoblju da dobije detaljnije informacije o bolestima i problemima. Osoblje Mobilmeda bi moglo da zaradi neuporedivo više u privatnim klinikama. Međutim, svi zaposleni kažu da to nije samo pitanje novca, nego pre svega odgovornosti za druge.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG