Linkovi

Predsednik Buš osudio poslednju seriju samoubilačkih bombaških napada u Iraku


Situacija u Iraku, pored novih pretnji bezbednosti informacione tehnologije, bila je dominatna tema sastanka koji je predsednik SAD u Bijeloj kući imao sa liderom Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom.

Predsednik Buš dočekao je predsednika Ilvesa pohvalom za predanost Estonije demokratiji. Nakon godina pod sovjetskom kontrolom, Estonija danas pomaže drugima da izgrade demokratiju, uključujući Avganistan i Irak, rekao je predsednik Buš. On kaže da taj zadatak nije lak i - s tim u vezi – pominje samoubilački bombaški napad u Begdadu, koji je – svega nekoliko sati pre nego je primio Ilvesa u Beloj kući – odneo najmanje 12 ljudskih života. Među žrtvama je bilo i nekoliko sunitskih lidera.

"Još jednom, videli smo koliko ekstremisti mogu da budu brutalni. Bombaš samoubica pobio je nedužne ljude koji su težili pomirenju. To je samo još jedan razlog da budemo i dalje odlučni i čvrsti u podršci iračkoj i drugim mladim demokratijama”.

Buš je novinarima, nakon sastanka rekao da je neophodno bolje obezbediti kompjuterske sisteme širom sveta. Estonija je nedavno bila na meti više uzastopnih visokotehnoloških napada na kompjuterske sisteme – uključujući vladine i korporativne veb sajtove. Estonija je za te napade optužila ruske hakere, ističući da je razlog napada u vezi sa nesporazumom o premeštanju sovjetskog spomenika u prestonici, Talinu. Moskva negira bilo kakvu umešanost.

I dok predsednik Buš nije hteo da govori o tome odakle je napad došao, jasno je rekao da se na takozvanu sajber-bezbednost mora ozbiljno obratiti pažnja. Predsednik Estonije, Ilves, saglasio se sa tom konstatacijom.

"To je vrlo ozbiljno pitanje, pogotovo ako su pogođeni važni komjuterski sistemi kao što je to bilo u mojoj zemlji, gde se 97 odsto bankovnih transakcija obavlja putem interneta. Kada se zemlja oslanja na internet kao Estonija, onda ovakvi napadi predstavljaju ozbiljnu pretnju. Mislim da se tome u budućnosti moramo ozbiljno posvetiti."

Predsednik Estonije dodao je da su SAD, Izrael i Danska već imali iskustva sa sajber napadima na svoje komjuterske sisteme.

XS
SM
MD
LG