Linkovi

Preporuka Savetu ministara da snažnije podrži "evropsku budućnost Srbije"


Pred dvodnevnu posetu Briselu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, u Evopskom parlamentu ističu nameru da posebnom preporukom Savetu ministara snažnije podrže "evropsku budućnost Srbije".

Zvanične susrete u Briselu šef srpske diplomatije započinje posetom potpredsedniku Evropske komisije, Franku Fratiniju, a očekivane teme su u ukviru ukupnog procesa približavanja Srbije evropskim institucijama- od nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, do nagoveštenog "ubrzanog" procesa prelaska zemlje sa crne na belu šengensku listu. S tim u vezi se podseća da bi do kraja ove ili početka naredne godine na snagu trebao da stupi sporazum o viznim olakšicama, a otprilike u isto vreme bi mogli da započnu razgovori o konačnoj etapi puta do bezviznog režima, koji bi se, krajem 2008. ili početkom 2009. godine tebao okončati bezviznim režimom za gradjane Srbije.

Pored ovog, ministra Jeremića očekuje i celi niz susreta u Evropskom parlamentu. S tim u vezi, u Parlementu se naglašava raspoloženje da se sve ključne evropske institucije podstaknu na snažniju saradnju sa Srbijom- tako je već sačinjen nacrt preporuke evropskim ministrima spoljnih poslova da učine sve kako bi, kada za to dodje vreme, zaključenje Sporazuma proteklo brzo, neometano eventualnim tehničkim zaprekama. Beograd se, do tada, podstiče da što pre i što potpunije zaključi saradnju s Haškim sudom, koja je preduslov okončanju ove faze integracijskog procesa. Srbija je važan činilac stabilnosti i napretka u regiona, u čemu izgledi za članstvo u EU predstavljaju najveći stabilizujući faktor, stav je evropskih parlamentaraca, uz jasno odvajanje interagracijskih perspektiva Beograda od rešavanja pitanja Kosova.

Nešto pre toga, članovi Komieta za spoljne poslove Evropskog parlamenta će imati priliku da razmene mišljenja i sa glavnom haškom tužiteljicom, Karlom del Ponte- posebno će biti reči o tome koliko su države regiona učinile na polju saradnje pravosudja i ispunjavanja evropskih standarda vladavine prava.

XS
SM
MD
LG