Linkovi

Vašington Post nastavlja da objavljuje malo poznate detalje o Čejniju


U drugom članku iz feljtona u četiri nastavka o radu potpredsednika SAD, Dika Čejnija, Vašington Post nastavlja da objavljuje malo poznate detalje o ulozi koju je Čejni odigrao u formulisanju politike administracije u ratu protiv terorizma, ekonomiji i zaštiti životne sredine. U današnjem tekstu o, kako se navodi, najuticajnijem potpredsedniku u istoriji američke politike, u centru pažnje je Čejnijevo zagovaranje strožijih mera u ispitianju zatvorenika u ratu protiv terorizma. Post piše da su Čejni i njegovi saradnici, prema navodima najmanje 20 bivših i sadašnjih službenika administracije, prvi uveli razliku izmedju zabranjene «torture», i dozvoljenih «surovih, nehumanih i degradirajućih» metoda ispitivanja. Uprkos burnim kritikama kada su na videlo izašli podaci o tretmanu zatvorenika u zatvorima Abu Graib i Gvantanamo, Vašington Post ističe da je Čejni izvojevao niz «tihih pobeda» jer su mnoge od oštrih mera koje je promovisao – preživele, doduše daleko od oka javnosti.

Denver Post iz Kolorada na naslovnici piše o novom sistemu radnog vremena koji uvode američke firme kako bi motivisale zaposlene. Tako poznata kompanija za razvoj najsavremenijih tehnoloških sistema, Lokhid Martin, svojim zaposlenima u Denveru omogućava da im svaki drugi petak bude slobodan dan, ukoliko svojih 80 radnih sati rasporede u preostalih 9 radnih dana. Većina zaposlenih zato radi 9 sati od ponedeljka do četvrtka, a svakog drugog petka – osam sati. Kompanija objašnjava da na današnjem kompetitivnom tržištu postoji manjak talenata, i da ovakvo radno vreme pomaže da regrutuje i zadrži nove radnike. Sami zaposleni kažu da im radno vreme nazvano «9/80» izuzetno odgovara zbog produženih vikenda i bolje organizacije slobodnog vremena.

Orindž Kaunti Redžister izveštava o novom testu krvi koji trudnim ženama omogućava da veoma rano saznaju pol deteta. Test «Ružičasto i plavo» otkriva pol bebe u roku od šest do osam nedelja posle začeća, dok se većina današnjih parova oslanja na ultrazvuk ili rezultate amniocinteze kojima se pol ustanovljava izmedju 16 i 20 nedelje trudnoće. Mnogi etičari brinu da bi novi test, koji je prema tvrdnjama proizvodjača 95% pouzdan, mogao da dovede do selekcije polova, tojest da bi roditelji mogli da se češće odlučuju na prekid trudnoće u prvom tromesečju ako nisu zadovoljni polom fetusa.

U prelistavanju današnjih dnevnika, pada u oči ružičasta naslovnica San Francisko Kronikla. Naime, veliki deo prve strane dnevnik posvećuje fotografijama i izveštaju sa velike gej parade održane u tom gradu. Rocky Mountain News iz Denvera takodje je značajan deo svoje naslovnie posvetio fotografijama sa jučerašnje gej-parade na kojoj su se prema izveštajima okupile desetine hiljada homoseksualaca, lezbejki, transvestita, i njihovih prijatelja.

XS
SM
MD
LG