Linkovi

CIA otpečatila 'Porodične dragulje' - svjedočanstvo neslavne prošlosti


Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) će objelodaniti neke od svojih dobro čuvanih tajni koje govore o neslavnoj, može se reći i mračnoj prošlosti Agencije. među dokumentima koji će od danas biti dostupni javnosti – nalaze se podaci o trideset godina ilegalnih operacija CIA-e. od planiranja atentata do eksperimenata na ljudima.

Javnost u Americi od danas će imati uvid u dokumentaciju koja svjedoči o decenijama tajnih operacija CIA-e, osjetljivu i po ugled Agencije nesumnjivo štetnu arhivu, poznatu pod svojim klasifikacionim imenom "porodični dragulji”.

Tomas Blenton iz Arhiva nacionalne bezbjednosti univerziteta Džordž Vašington kaže da su "porodični dragulji” zapravo dokumentovana serija ispovjesti i grijehova službenika CIA-e.

Radi se o dosjeu od sedam stotina stranica čiju je kompilaciju 1973. zatražio tadašnji direktor agencije Džejms Slezindžer. To je svakako materijal za scenarije najboljih špijunskih romana.

Tu su podaci o pripremi atentata i zavjera protiv stranih lidera poput Fidela Kastrač infiltraciji među antiratne aktiviste i nezakonito čitanje privatne pošte, uključujući i poštu glumice i velike protivnice rata, Džejn Fonde.

CIA je takođe pratila novinare. Bivši reporter Vašington posta, Majkl Getler kaže da ljudi u Americi tako neđto nisu očekivali.

Njega su, recimo, agenti CIA-e pratili 24 sata dnevno, snimali ga i –kako kaže -fotografisali čak i u kući.

CIA je dokumente objelodanila po osnovu zakona o slobdnom pristupu informacijama, mada odluka o otpečaćivanju tajnog arhiva može da govori i o novoj otvorenosti agencije – i to u vrijeme kad se našla na udaru zbog njenih navnodnih tajnih zatvora u inostranstvu, u kojima je sprovođena tortura.

Iako je ovo prvo službeno objelodanjivanje tajnog arhiva CIA-e, mnogi od dokumenata nisu i de jure imali oznaku strogo povjerljivo. Brojni detalji dospjeli su u javnosti – ili zahvaljujući medjima, ili su pak pominjani na različitim saslušanjima u američkom kongresu.

XS
SM
MD
LG