Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - bez Rusije - ponovo o Kosovu


Eksperti država članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaju se danas u Njujorku, bez predstavnika Rusije, kako bi nastavili rad na novom, trećem po redu, predlogu rezolucije o Kosovu, koji su prošle sedmice predstavile SAD, Velika Britanija i Francuska.

Sastanku eksperata neće prisustvovati predstavnici Rusije, pošto je ambasador te države pri svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin rekao da je američko-evropski nacrt rezolucije "neprihvatljiv" i "ne predstavlja korak unapred u rešavanju prolema".

Glavne ruske zamerke, kako je naveo ruski ambasador, odnose se na "automatizam" prihvatanja Ahtisarijevog plana nakon predloženog perioda dodatnih pregovora Beograda i Prištine, zatim ograničavanje vremena za te razgovore i, konačno, osudjivanje tog procesa unapred na neuspeh.

Evropske diplomate odbacile su u medjuvremenu ruske primedbe, tvrdeći da će nakon 120 novih pregovora biti ocenjen njihov tok "kako bi se videlo da li rezultati predstavljaju napredak u odnosu na rešenja koja je predložio Ahtisari".

Belgijski ambasador Johan Verbeke je naveo da će sastanak na ekspertskom nivou biti održan kako bi se na papir stavile "višestruke intervencije" pojedinih država na američko-evropski predlog, što je potvrdio i zamenik američkog ambasadora Alehandro Volf.

Rajs: Par stvari je jasno - Marti Ahtisari je odradio odličan posao

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa francuskim kolegom Bernarom Kušnerom u Parizu, američki državni sekretar Kondoliza Rajs osvrnula se i na pitanje statusa Kosova.

”Par stvari je jasno - Marti Ahtisari je odradio odličan posao i izdao izveštaj za koji verujemo da predstavlja osnovu za napredak u rešenju pitanja statusa koje mora da se privede kraju. To pitanje mora da se reši u duhu stvarnosti koja glasi da Srbija i Kosovo neće ponovo biti sastavi delovi jedne celine,“ rekla je Rajsova. ”Smatram da je logično i prihvatljivo da se nastavi rad sa obema stranama na osnovu te stvarnosti,“ dodala je ona, naglasivši da Srbija treba da shvati da je pred njom evropska budućnost što se ogleda i u obnovi pregovora sa Evropskom unijom o pridruženju. Prema njenom mišljenju, pitanje Kosova treba da se reši zarad stabilnosti Balkana. ”Kao što je rekao predsednik Buš -- napomenula je Kondoliza Rajs -- Kosovo će na kraju biti nezavisno.“ Ona je izrazila nadu da će narednih nekoliko meseci sporazum biti postignut, ali, kako je rekla, potrebno je da medjuanrodna zajednica deluje u skladu sa svojim odgovornostima a SAD potpuno prihvatljivo da se tom procesu da još malo vremena.

Iz Beograda stižu nova upozorenja o mogućem zaoštravanju odnosa sa SAD

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi eventualna nezavisnost Kosova predstavljala opasan politički i međunarodno-pravni presedan koji bi proizveo dalekosežne posledice u mnogim delovima sveta. Srbija, rekao je Tadić, insistira na mirnom rešenju problema Kosova uz očuvanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i u svakom trenutku sprmna je da nastavi pregovore i nađe kompromisno rešenje :

“Za nas nije kompromisno rešenje koje bi vodilo Kosovo ka nezavisnosti, rekao je Tadić i ocenio da je to rešenje u kojem Srbija gubi sve i da tu nema nikakvog kompromisa”.

A premijer Vojislav Koštunica izjavio je da učestale izjave američkih zvaničnika u prilog nezavisnosti Kosova vode pogoršavanju odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Smatramo da je potpuno legitiman naš zahtev da SAD saglasno Povelji UN treba da poštuju međunarodno priznate granice Srbije, a ako žele da razvijaju dobre odnose sa Srbijom, onda se podrazumeva da moraju poštovati njenu teritorijalnu celovitost, naveo je Koštunica u pisanom saopštenju.

Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da bi nametanje nezavisnosti Kosova protiv volje ne samo Srbije, već i bez odluke Saveta bezbednosti UN moglo da uspostavi opasan presedan da velike sile mogu nametati svoju volju kako bi iznudile promenu granica drugih država. Srbija predlaže kompromisno rešenje koje nastoji da pomiri legitimne zahteve Beograda i Prištine i najbolji put za to su pregovori, rekao je Jeremić.

XS
SM
MD
LG