Linkovi

Krađa intelektualne i poslovne svojine pogadja mnoge američke firme


Dobro je poznato da se nelegalno proizvedene kopije američkih filmova, muzike i kompjuterskog softvera prodaju na ulicama mnogih gradova širom sveta. Ono što je manje poznato je da kradja intelektualne svojine i poslovne marke pogadja i mnoge američke industrijske firme. Firma «ABRO Industries», izvoznik automobilskih delova, industrijskih izolacionih materijala i mašinskih ulja postala je primer za to kako komanija može ne samo da izgubi tržište, već čak i svoj poslovni identitet zbog falsifikovanja i piraterije.

Temi Taker je žrtva kradje intelektualne svojine. Ona je privremeno otpuštena sa radnog mesta u fabrici firme «Guy Chemical» zbog nelegalne konkurencije.

«Navikla sam da svakog jutra ustajem i idem na posao. Ovo je svakako neobično i veliki je gubitak za mene,» kaže ona.

Kompanija «Guy Chemical» se nalazi u Somersetu, u Pensilvaniji, i proizvodi silikonske izolacione materijale za automobilske motore koji se pod firmom «ABRO Industries» izvoze na strana tržišta. Medjutim, ta kompanija je pretrpela štete zbog bezobzirnog falsifikovanja njenih proizvoda, što je pogodilo i snabdevače, poput firme «Guy Chemical» i radnike poput Temi Taker.

«Mnoge žene koje rade ovde su samohrane majke i ovaj posao im je jedini izvor prihoda. Kada se pročulo da će biti otpuštanja mnoge su bile zabrinute, neke su plakale,» kaže Temi Taker.

Slična je i situacija kod drugog snabdevača «ABRO Industries», kompanije «US Chemical and Plastics» u Masilionu u Ohaju, koja takodje proizvodi izolacione materijale i filtere za automobile. Finansijski menadžer, Džon Frenken, kaže da je prodaja kompanije ABRO naglo opala tokom protekle tri godine.

«Ako izgubimo tržište, to pogadja našu zaradu, naše profite i naše radnike - zato što zapravo ne koristimo mnogo radnika. Nažalost, obično se dešava da neke otpustimo.»

Prodaja ove fime za kompaniju ABRO je opala za 18 odsto.

«Stoga to smatramo nekom vrstom ekonomskog terorizma, kaže Piter Baranaj, predsednik kompanije ABRO

«Oni ne poštuju pravne propise, deluju nelegalno - krše svako moguće pravilo i odredbu koja postoji,» kaže Baranaj.

Reč je o kineskoj kompaniji «Hunan Magic Power Industrial Corporation», u istoimenoj kineskoj pokrajini. Već godinama ova kineska kompanija proizvodi falsifikovane proizvode pod formom «ABRO», koji su veoma lošeg kvaliteta, i prodaje ih širom sveta. Ovi falsifikati koji su izloženi u sedištu kompanije «ABRO» prodati su, na primer u Pakistanu, Litvaniji, Keniji i Ekvadoru.

Neki od falsifikata su očigledniji od drugih i sadrže čak i greške u spelovanju. «ABRO», čije sedište se nalazi u Indijani, prvi put se susreo sa falsifikatima kompanije iz Hunana 2002. godine na sajmu u Kantonu. Potpredsednik Tom Demaris bio je prisutan.

«Zaista sam bio zapanjen kada sam video njihov izložbeni štand pun proizvoda sa našom markom - epoksi, superlepak i slično, zaista su potpuno preuzeli naš identitet,» kaže Demaris.

Medjutim, to nije bilo sve...

«U propagandnom materijalu za epoksi našla se čak i fotografija moje žene. Pitao sam ih – 'ko je ova žena' - rekli su - a, to je neki zapadni model... (- rekao sam im da je to moja žena)», kaže Demaris.

«Hunan Magic» je kasnije sklonio fotografiju Demarisove žene, ali je nastavio da prodaje falsfikovani epoksi sa oznakom kompanije «ABRO», kao i druge falsifikovane proizvode uprkos nastojanjima američke kompanije da zaustavi tu pirateriju. Sa gubitkom tržišta snabdevači kompanije «ABRO», poput firme «Guy Chemical», iz Pensilvanije, morali su da smanje i svoju proizvodnju i otpuste neke radnike.

XS
SM
MD
LG