Linkovi

U Haškom tribunalu nastavljeno suđenje za zločine u bivšoj Jugoslaviji


U Haškom tribunalu iduće sedmice biće nastavljeno pet suđenja za zločine u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka, među kojima je i proces protiv jednog od lidera OVK Ramuša Haradinaja.

Haradinaj i dvojica njegovih saradnika - Idriz Baljaj i Ljahi Brahimaj - optuženi su za zločine protiv Srba, Roma i "nepodobnih" Albanaca na Kosovu, u periodu od 1. marta do 30. septembra 1999. godine.

U haškoj sudnici nastaviće se suđenje i bivšim oficirima Vojske Republike Srpske, optuženim za zločine u Srebrenici, jula 1995. godine - Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveru i Vinku Pandureviću.

Suđenje će biti nastavljeno i bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomiru Miloševiću, optuženom za ubistva, terorisanje i napade na civile snajperima i granatiranja Sarajeva.

Proces se nastavlja i protiv Jadranka Prlića i još petorice zvaničnika takozvane Herceg-Bosne - Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Oni su optuženi za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovečnosti tokom sukoba u BIH.

Iduće nedelje biće nastavljeno i suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Makedonije Ljubetu Boškovskom i bivšem inspektoru u jedinici za obezbeđivanje predsednika u makedonskom ministarstvu unutrašnjih poslova Johanu Tarčulovskom. Oni su optuženi za ubistva, bezrazložno uništavanje sela i gradova i za okrutno postupanje 12. avgusta 2001. godine, u selu Ljuboten, severno od Skoplja.

XS
SM
MD
LG