Linkovi

Sastanak Ehuda Olmerta u Egiptu sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom


Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas sastaju se danas u egipatskom odmarališti Šarm el Šeiku. Njihov susret dolazi u vreme političkog previranja na Bliskom istoku, pa ne čudi što su oči velikog broja eksperta okrenute ka ovom susretu.

Manje od sedam dana od susreta sa predsednikom Sjedinjenih država, Džordžom Bušom u Beloj kući, izraelski premijer Ehud Olmert sastaje se u Egiptu sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom i jordanskim kraljem Abdulahom.

Izrael i SAD su protekle sedmice jasno saopštili da podržavaju Abasa, kao legitimnog lidera palestinskog naroda. U nasilnoj borbi za prevlast, Abasov Fatah suočava se sa radikalnim Hamasom – koji je pobedio na parlamentarnim izborima u januaru 2006. Fatah danas kontroliše Zapadnu obalu, dok Hamas upravlja Gazom.

Samit u Egiptu biće usmeren na planove jačanja Abasa i vlade koju je imenovao posle smene Hamasovog premijera Ismaila Hanijeha.

U programu CNN-a Late Edition, izraelski ambasador u Vašingtonu, Salai Meridor, rekao je da je samit u Šarm el Šeiku veoma važan za njegovu zemlju, ali da Izrael samostalno ne može diktirati događaje u regionu, već da je sudbina Palestinaca prvenstveno u njihovim rukama.

"Mi, Amerika i drugi prijatelji u regoinu, trebalo bi da pomognemo Palestincima koliko god možemo, ali - u konačnom – sami Palestinci moraju da shvate da je na njima da odluče kakvu će akciju preduzeti."

U istom programu, ambasador Egipta, Nabil Fahmi, naglasio je opasnost koju donose podele među Palestincima ističući da je dijalog Hamasa i Fataha imperativ.

"Mislimo da je reč o ozbiljnom skretanju sa kursa koji vodi ka ostvarenju palestinskog cilja. Pokušaćemo da ih nateramo da razgovaraju u povoljnijem ambijentu i uz poštovanje legitimiteta palestinskih vlasti."

Jedan od najznamenitijih američkih stručnjaka– bivši izaslanik za Bliski istok Denis Ros, rekao je CNN-u, da su nedavni neredi na palestinskim teritorijama, bili moguće i preko potrebni poziv na buđenje umerenijem Fatahu.

"Mislim da će ključno biti to da li je Fatah sada spreman da preduzme akcije koje će obnoviti njegov kredibilitet među Palestincima."

Denis Ros kaže da se Fatah i Hamas trenutno sukobljavaju oko palestinskog identiteta i da Fatah ima više šansi da uspije. Ros takođe sumnja da će Hamas promijeniti svoje militantne i ekstermne stavove.

XS
SM
MD
LG