Linkovi

Istorija Smitfild šunke iz Virdžinije veoma jedinstvena i interesantna


Autentične Smitfild šunke su krasile trpezarijske stolove u Sjedinjenim Državama takoreći od samog nastanka nacije. Saradnik Glasa Amerike Liu Enming nedavno je putovao u samoproglašeni ”Glavni grad šunke na svetu“, Smitfild, mirni gradić sa 6500 stanovnika u Virdžiniji, tragajući za istorijam i veštinom spravljanja čuvene Smitfild šunke.

Šunka iz Virdžinije je poznata po svom izvanrednom ukusu i popularno je jelo za Božić i Dan zahvalnosti u Sjedinjenim Državama. Direktor prodaje kompanije Smitfild Leri Santjur priča o istoriji ovog proizovoda:

”Istorija šunke iz Virdžinije je veoma jedinstvena i interesantna. Marko Polo je zapravo iz Kine doneo osnovni recept za konzerviranje šunke u Italiju. U Italiji su razmišljali kako da naprave šunku u Italiji i tako je nastala pršuta. Doseljenici su doneli sa sobom taj recept.“

Smitfild je bio jedan od prvih naseobina, u blizini Džejmstauna, prvog stalnog engleskog naselja u Severnoj Americi. Santjur kaže da su za tradiciju spravljanja šunke u toj oblasti velikim delom zaslužni i američki Indijanci koji su tu živeli.

”Indijanci su imali naprave i metode za vadjenje vode iz okeana iz koje su dobijali so, ključni element za konzerviranje šunke.“

Mnogi smatraju autentičnu Smitfild šunku najboljom u Virdžiniji zbog veoma detaljnog procesa spravljanja.

”Mi uzimamo šunku radi konzerviranja dan ili dva nakon klanja. Meso je sveže. Uzmemo mešavinu soli, utrljamo je u meso i potpuno pokrijemo taj komad. Potom slažemo komade tako što je lice šunke okrenuto prema spoljnoj strani, kako bi vlaga mogla da izadje.“

Smitfild šunka se konzervira u soli bar 50 dana na temperaturi od tri stepena Celzijusa. Sledeći korak je da se ta šunka zagreje i dimi korišćenjem drenovine, što je tehnika stara preko 200 godina.

”To omogućava ujednačavanje koncentracije soli u čitavom komadu šunke. Mi koristimo dim što smo naučili od Indijanaca pre mnogo godina.“

Smitfild šunka je osoljena, kuvana i zatim dimljena. Čitav proces traje bar 180 dana pre no što ova izuzetno ukusna šunka dodje na sto potrošača. Džudi Vinslou, direktor odseka za turizam u okrugu Smitfild, kaže da ova šunka može da se jede u bilo koje doba godine:

”Ne postoji specijalna prilika za služenje ove šunke, odnosno prilika kada se ona ne služi. Kada neko ima goste izvan grada, ova šunka se svakako nadje na stolu,“ kače Džudi Vinslou, direktor odseka za turizam u okrugu Smitfild.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG