Linkovi

Krivični sud u Iraku osudio Ali Hasana al-Madžida na smrtnu kaznu vešanjem


Visoki krivični sud u Iraku osudio je Ali Hasana al-Madžida poznatog kao "Hemijski Ali" na smrtnu kaznu vešanjem kao i još dvojicu bivših zvaničnika režima Sadama Huseina zbog genocida nad Kurdima tokom 80-ih godina.

Bivši irački ministar odbrane Sultan Hašim al-Tai i nekadašnji zvaničnik zadužen za vojne operacije u Iraku Husein Rašid al-Tikriti osudjeni su na smrtnu kaznu zbog učešća u ubistvu 182.000 Kurda 1988. godine na severu Iraka.

Nekadašnji šefovi obaveštajnih službi Faran al-Džuburi i Sabir al-Duri osudjeni su na doživotni zatvor, dok je šesti optuženi, nekadašnji guverner Mosula Taher al-Ani oslobodjen zbog nedostatka dokaza.

Tužilaštvo je za petoricu optuženih zatražilo smrtnu kaznu zbog njihove odgovornosti u vojnim operacijama Anfal koje su obuhvatile masovna ubistva Kurda i hemijske napade na severni deo Iraka. U toj operaciji su hiljade sela, proglašeni "zabranjenim oblastima", uništene i bombardovane. Hiljade ljudi su deportovane, a kasnije i ubijeno. U "čišćenju" sela korišćeni su otrovni gas iperit i nervni agensi.

Rodjak Sadama Huseina, "Hemijski Ali" koji je dobio taj nadimak zato što je koristio gas, priznao je na sudjenju da je naredio vojsci da ubije sve Kurde koji nisu poštovali naredbu da napuste sela, ali nikada nije priznao da je naredio korišćenje hemijskog oružja. Optuženi su tokom sudjenja rekli da je Anfal bila legitimna vojna operacija protiv kurdskih pobunjenika.

XS
SM
MD
LG