Linkovi

Tužioci u Bariju odlučili da pokrenu sudski proces protiv Mila Đukanovića


Tužioci u Bariju završili istragu i odlučili da pokrenu sudski proces protiv bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, nekadašnjeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića i bivšeg trgovinskog predstavnika Crne Gore u Italiji Dušanke Pešić - Jeknić, zbog šverca cigareta od 1994. do 2002. godine.

Kako je javila agencija ANSA, osim Đukanovića, Ivaniševića i Pešićeve, optužbom je obuhvaćeno još deset osoba, a osumnjičeni su zbog "mafijaškog udruživanje radi šverca cigareta i pranja novca".

Pozivajuć se na detalje iz istrage tužilaštva u Bariju, ANSA je prenijela da je "pranje novca obavljano preko računa u Švajcarskoj sa kojih je novac upućivan u Crnu Goru, a zatim na Kipar. Odatle je navodno prosljeđivan u kneževinu Lihtenštajn. Navodi se da je na računu broj 03854109703948 u Kiparskoj banci otkriveno 500 miliona EUR a taj novac je navodno korišćen za investiranja u Crnoj Gori. Pominje se i suma od još 100 miliona EUR koliko je prikupljeno od 1997. do 2000. godine od krijumčarenja cigareta, što je takođe plasirano za investicije u Crnoj Gori.

Optuženi sada imaju rok od 20 dana da zatraže da budu saslušani ili da predstave svoju odbranu. Po isteku tog roka, "gotovo sigurno biće podnijet zahtjev za pokretanje postupka".

Đukanović se tereti da je bio "vođa mafijaškog udruženja koje su činili i članovi mafije iz Pulje i dvojica privrednika sa švajcarskim državljanstvom, Franko dela Tore i Đerardo Komo, protiv kojih se vodi odvojen proces".

Prema istrazi tužilaštva u Bariju, za pranje novca je bio zadužen Stanko Subotić Cane. On je navodno u švajcarsku banku uplaćivao novac koji je zatim prebacivan u Crnu Goru a odatle na Kipar.

Đukanović je optužen da je Dela Tori dao dozvolu da mjesečno u Crnu Goru uvozi hiljadu tona cigareta koje su kasnije krijumčarskim kanalima gliserima unijete u Italiju, prenijeli su podgorički mediji.

Optužen je da je pomogao ilegalnu prodaju preko preduzeća "Zetatrans", da je preko vrha crnogorske policije omogućio da krijumčari gliserima uplove u luke Zeleniku i Bar, kao i da je obezbijedio zaštitu italijanskim bjeguncima - kriminalcima koji su se krili u Crnoj Gori.

Dušanka Pešić-Jeknić, koja je bila trgovinski predstavnik Crne Gore u Italiji, optužena je da je bila posrednik između predstavnika mafije iz Pulje i vrha crnogorske vlade, prije svega, kako su naveli istražitelji, s tadašnjim predsjednikom Đukanovićem kao i Brankom Vujoševićem i Veselinom Barovićem, optuženim u istom procesu.

Advokat bivšeg premijera Crne Gore Mila Djukanovića, Enriko Tućilo, potvrdio je danas da je italijansko pravosudje završilo preliminarnu istragu kojom se Djukanović tereti za šverc cigareta. Djukanovićev advokat je podogričkom radiju Antena M rekao da će, pošto prouči dokumentaciju tužilaštva, odlučiti o daljim postupcima, i dodao da je "rano govoriti o tome da će se Djukanović pojaviti pred italijanskim sudovima".

XS
SM
MD
LG