Linkovi

Kontrola mašina mislima dugo bila suviše radikalna ideja


Ali kako izveštavaju svetske novinske agencije, japanska firma Hitači razvila je uređaj koji misli pretvara u komande koje mašine mogu da razumeju - i sprovode u delo.

Uređaj se sastoji od specijalne kacige sa senzorima koji registruju najmanje promene u protoku krvi kroz mozak i to pretvaraju u električne signale. Tokom nedavne demonstracije, nedaleko od Tokija, prikazana je kaciga povezana sa kompjuterom, a preko njega sa komandama dečijeg električnog voza. Demonstrant sa kacigom na glavi dobio je instrukciju da vrši određenu moždanu aktivnost - na primer jednostavno sabiranje dva broja ili pevanje neke pesmice - aktivirajući tako centre u prednjim režnjevima mozga. Kada bi počeo da sabira brojeve, voz bi se pokrenuo, a kada bi prestao, voz bi stao.

Kako su objasnili konstruktori, senzori u kacigi rade tako što određene delove glave osvetljavaju slabim infracrvenim svetlom i na taj način registruju protok krvi u tom regionu. Laboratorije nekoliko krupnih japanskih firmi utrkuju se koja će da razvije prvi komercijalni interfejs između mozga i mašine - na primer, daljinski upravljač pomoću koga bi nepokretne osobe mogle mislima da menjaju nagib naslona bolničkog kreveta ili da upravljaju motorizovanim invalidskim kolicima. A posle toga, logično slede uređaji za upravljanje automobilima

XS
SM
MD
LG