Linkovi

Brisel: Postignut dogovor o glavnim tačkama nacrta novog ugovora EU


Posle napornih pregovora koji su trajali čitavu noć, lideri zemalja Evropske unije prihvatili su rano jutros preliminarni nacrt novog sporazuma o reformi institucija i političkog i pravnog sistema Unije. Ovaj dogovor se smatra još jednim političkim uspehom nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je ranije ovog meseca bila domaćin samita Grupe osam na kojem je postignut komromis o merama protiv globalnih klimatskih prtomena.

Kancelarka Merkel je još jednom dokazala da zaslužuje nadimak “kraljica samita”. Suočena sa mogućnošću neuspeha pregovora u ponoć, Merkel je ipak izdejstvovala kompromis, pojavivši se u pet ujutro sa usvojenim tekstom i umornim osmehom na licu.

“Mogućnost za postizanje kompromisa je bila napregnuta do krajnjih granica, ali smo ipak uspeli - tako da smo veoma, veoma zadovoljni što smo to postigli,” rekla je Merkel.

Poljska je zapretila da će upotrebiti veto zbog zabrinutosti da bi novi sistem glasanja u Uniji favorizovao zemlje sa većim stanovništvom. Pošto i nakon pregovora koji su trajali dan i po Poljaci nisu prihvatili alternativne opcije, kancelarka Merkel je kasno sinoć izjavila da je spremna da krene dalje bez Varšave. To je, medjutim, navelo Češku Republiku i Litvaniju da pruže podršku Poljskoj, dok je novi francuski predsednik, Nikola Sarkozi, preuzeo ulogu posrednika. Sarkozi je uspeo da izdejstvje kompromis koji je zadovoljio obe strane. Poljski predsednik Leh Kačinjski je prihvatio odloženu primenu novog sistema glasanja od 2017. godine i izjavio da su zahtevi njegove zemlje zadovoljeni.

“Ovo je naš uspeh, a bilo je predmet najžešćih rasprava na samitu,” rekao je poljski predsednik.

Druge članice imale su svoje primedbe na predloženi nacrt sporazuma. Odlazeći britanski premijer Toni Bler predvodio je opoziciju novom položaju ministra inostranih poslova EU, tvrdeći da bi to narušilo suverenitet zemalja članica. Na kraju je, pored stalnog predsednika, umesto sadašanjeg rotirajućeg, ipak usvojena nova funkcija, koja će se zvanično zvati “Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, odbranu i bezbednost,” Ta funkcija će predavljati spoj sadašnjeg položaja Visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku, na kojem se nalazi Havijer Solana, i komesara za spoljne odnose, na kojem se nalazi Benita Valdner. Zvaničnici EU planiraju da nacrt novog sporazuma bude završen do kraja ove godine, a da ga do 2009. ratifikuju parlamenti svih zemalja članica.

XS
SM
MD
LG