Linkovi

Severna Koreja pozitivno ocenila posetu Pjongjangu Kristofera Hila


Nuklearni inspektori Ujedinjenih nacija će, prema očekivanjima, doputovati u Severnu Koreju u utorak kako bi planirali skoro zatvaranje severno korejskog glavnog reaktora - što je ključni prvi korak ka cilju potpunog nuklearnog razoružanja Pjongjanga.

Severna Koreja je izdala pozitivno saopštenje o ovonedeljnoj nenajavljenoj poseti Pjongjangu pomoćnika američkog državnog sekretara Kristofera Hila. U severnokorejskom saopštenju se razgovori izmedju Hila i zamenika severnokorejskog ministra inostranih poslova, Kim Kie Kvana, ocenjuju kao ”sveobuhvatni i produktivni.“ Njih dvojica su vodeći delegati svojih zemalja na multilateralnim razgovorima, koji imaju za cilj obustavljanje severnokorejskog nuklearnog programa. Na tim razgovorima takodje učestvuju Kina, Južna Koreja, Rusija i Japan. Kristofer Hil je danas održao brifing za japanske funkcionere u Tokiju i tom prilikom rekao da će Severna Koreja verovatno zatvoriti svoj vodeći nuklearni reaktor u Jongbjonu u roku od tri nedelje. Još jedna dobra vest, rekao je Hil, je da će u utorak Medjunarodna agencija za atomsku energiju poslati svoju delegaciju u Severnu Koreju.

”Da bi održali šestostrani sastanak moramo da obezbedimo hitne korake u skladu sa dogovorom iz februara. Drago nam je što inspektori UN-a u utorak putuju u Severnu Koreju i nadamo se da ćemo ubrzati tempo čitavog procesa.“

Zatvaranje reaktora je prva faza šireg sporazuma postignutog na šestostranim razgovorima u februaru u Pekingu. Pjongjang je odbio da ispoštuje rok za zatvaranje reaktora sredinom aprila, navodeći kao razlog spor koji je nastao zbog toga što su američki istražitelji zamrzli oko 25 miliona dolara severnokorejskih sredstava u jednoj banci u Makau. Većina tih fondova je od tada prebačena u jednu banku u Rusiji. Ruski mediji navode izjavu funkcionera da će se konačni transfer na severnokorejski račun biti obavljen u ponedeljak. Severnokorejski zvanični mediji navode izjavu ministra inostranih poslova Pjongjanga da će se zatvaranje reaktora u Jongbjonu nastaviti kad taj transfer bude obavljen. Drugom fazom sporazuma iz februara apeluje se na Severnu Koreju da objavi sve informacije o svojim nuklearnim sposobnostima, kao prvi korak ka nuklearnom razoružanju. Pomoćnik državnog sekretara Hil kaže da je tokom posete Pjongjangu jasno stavio do znanja da je Severna Koreja mora da uzme u obzir zabrinutost SAD povodom programa za obogaćivanje uranijuma, koji Pjongjang nikada nije javno priznao.

”Naravno, razgovarali smo o potrebi da imamo sveobuhvatnu listu svih nuklearnih programa i hteo sam da podvučem da kada kažemo sve to znači SVE.“

Hil će se, prema očekivanjima, narednog meseca vratiti u Aziju radi daljih šestostranih razgovora, kada zatvaranje Jongbjona bude privedeno kraju i kada Kina, koja je domaćin, potvrdi datum tog sastanka.

XS
SM
MD
LG