Linkovi

Uhapšena trojica ekstremista za koje se sumnja da su povezani sa Iranom


Američka vojska u Iraku saopštila je da su u šiitskoj četvrti Bagdada, Sadr Sitiju, uhapšena trojica ekstremista za koje se sumnja da su povezani sa Iranom. Takodje je saopšteno da je u operacijama juče i danas ubijeno sedam terorista, dok je deset zarobljeno. Vojni predstavnik je naveo da su američke snage izvršile više akcija i zaplenile oružje i municiju u okolini Tikrita, Faludže i Bagdada. Koalicione snage su takodje izvestile da je jedan irački zatvorenik preminuo u vojnoj ztvorskoj bolnici od posledica ranjavanja prilikom napada pobunjenika na bazu Kamp Buka 9. juna. To je osmi irački zatvorenik koji je izgubio život u tom napadu, u kojem je takodje ranjeno 60 zatvorenika i čuvara. Koalicione snage su takodje izvestile da je sedam koalicionih vojnika poginulo juče od u tri odvojena napada.


Očekuje se da će irački sud sutra objaviti presude šestorici bivših visokih funkcionera uključujući rodjaka pogubljenoig iračkog lidera Sadama Huseina, poznatog kao «hemičar Ali». Presude se odnose na optužbe za genocid zbog učešća u operaciji «Anfal», koja je dovela do pogibije 180 hiljada Kurda 1980-ih godina. Sadam Husein je takodje bio optužen u ovom slučaju, ali je u medjuvremenu osudjen na smrt i obešen po optužnici za drugi zločin. Ukoliko budu proglašeni krivim, otuženima bi takodje mogle da budu izrečene smrtne kazne.

Irački parlament je danas doneo odluku da produži svoje zasedanje, koje je trebalo da se završi krajem juna, do kraja sledećeg meseca. Irački zakonodavci nastoje da usvoje ključne mere koje bi pomogle u nacionalnom izmirenju. U medjuvremenu, iranska novinska agencija IRNA izvestila je da će irački presdednik Džalal Talabani sledeće nedelje posetiti Irak i da će se tom prilikom sastati sa visokim iranskim funkcionerima, uključujući i predsedniika Mahmuda Ahmadinedžada.

XS
SM
MD
LG