Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bez dogovora o rezoluciji o Kosovu


Ambasadori država članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu uspeli da pronadju zajednički jezik oko novog predloga rezolucije o Kosovu, a ruski ambasador Vitalij Čurkin najavio je da njegova zemlja neće učestvovati u daljim konsultacijama o američko-evropskom predlogu, koje će na ekspertskom nivou biti održane u ponedeljak.

"Ne treba da imamo iluzije da nas ovaj predlog rezolucije dovodi bliže rešenju problema. Naravno, mi nećemo moći da učestvujemo na novom, ekspertskom sastanku", rekao je Čurkin novinarima posle konsultacija u sedištu Ujedinjenih nacija o novom predlogu rezolucije, koji su podnele SAD i nekoliko zemalja Evropske unije.

Glavne zamerke Moskve, kako je naveo ruski ambasador, odnose se na "automatizam" prihvatanja plana Martija Ahtisarija nakon predloženih 120 dana dodatnih pregovora Beograda i Prištine, ograničavanje vremena za te razgovore i činjenica da se pregovarački proces unapred osudjuje na neuspeh.

Belgijski ambasador pri UN Johan Verbeke, medjutim, nije se složio sa ruskim primedbama, tvrdeći da će posle 120 dana, novih pregovora biti ocenjen njihov tok "kako bi se videlo da li rezultati predstavljaju napredak u odnosu na rešenja koja je predložio Ahtisari". Verbeke je, najavljujući ekspertske konsultacije, objasnio da su one zakazane kako bi se sročile "višestruke intervencije" pojedinih država na američko-evropski predlog, što je potvrdio i zamenik američkog ambasadora Alehandro Volf.

Zamenik američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, Alehandro Volf tvrdi takodje, da predlagači rezolucije posle konsultacija, imaju "dovoljnu ili više nego dovoljnu podršku". Dovoljna podrška pretpostavlja da devet članica Saveta bezbednosti podrži novu rezoluciju, ali i da ni jedna od stalnih članica ne iskoristi pravo veta, što je u kosovskom slučaju teško očekivati, pošto je Čurkin prethodnih sedmica prilično jasno isticao da će Rusija, ukoliko to Beograd zatraži, poništiti bilo koju odluku najmoćnijeg tela svetske organizacije.

Niko od ambasadora nije želeo da komentariše kojom će se brzinom dalje kretati proces rešavanja statusa Kosova u Savetu bezbednosti UN, kao ni da li neki bitniji napredak treba očekivati posle susreta predsednika SAD i Rusije Džordža Buša i Vladimira Putina 1. i 2. jula u američkoj državi Mejn.

Ruski ambasador je izjavio da se Beograd ozbiljno priprema za nastavak pregovora, zbog čega je dvema stranama potrebno obezbediti "odgovarajuće vreme i uslove" kako bi se postiglo obostrano prihvatljivo rešenje, naglašavajući da se "Rusija ne oseća usamljeno u procesu koji se vodi u Savetu bezbednosti". Zapadni diplomati istakli su da, pored Rusije i Kine, ozbiljne rezerve prema američkoevropskoj inicijativi imaju i neke afričke države, kojima nagoveštaj prekrajanja granica predstavlja ozbiljan problem, zbog činjenice da su razgraničenje tog kontinenta definisale nekadašnje kolonijalne sile bez preterane brige o etničkim grupama.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica pozvao je, u medjuvremenu, predlagače nacrta nove rezolucije za Kosovo da povuku ovaj predlog, jer on, suprotno Povelji Ujedinjenih nacija, predvidja da se Srbiji, državi članici Ujedinjenih nacija, otme značajan deo teritorije.

Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje evropski pristup i pažljivo donetu odluku u rešenju problema Kosova. On je kazao da spremnost Beograda na kompromis ne treba da bude potcenjena, jer se "u tom procesu Srbija vodi vrednostima koje joj krče put ka evropskim integracijama."

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić rekao je da je bilo očekivano odbijanje ruskog ambasadora u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vitalija Čurkina da Rusija prihvati novi predlog rezolucije o Kosovu. Ukazujući da i Srbija ima isti stav, Samardžić je naglasio da je problem u ograničavanju roka mogućih pregovora i u pretnji da bi se predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija mogao aktivirati ako ne uspeju pregovori. Istakavši da je stav Rusije o novoj rezoluciji bio najavljivan, Samardžić je naveo da je novo jedino što je Čurkin rekao da Rusija više neće učestvovati u razgovorima o takvim predlozima.

Dejvis: Podržavam suverenitet Srbije

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je tokom razgovora sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom da podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih članica te organizacije, uključujući Srbiju čiji je sastavni deo Kosovo.

"Dejvis je ukazao da Savet Evrope po pitanju principa poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta ne pravi razlike medju državama", navodi se u saopštenju vlade izdatom posle sastanka Koštunice i Dejvisa.

Kosovski zvaničnici još uvek nemaju jasan stav oko predloga ministara inostranih poslova EU za nove pregovore u Briselu. Dnevni list u Prištini "Koha Ditore" piše da politički lideri Kosova niti potvrđuju, niti demantuju da će prihvatiti nove pregovore ako im to traži međunarodna zajednica.

"Naravno da ćemo u Brisel ići na diplomatske sastanke kao što smo i ranije radili, zato što moramo integrisati Kosovo u strukture EU i NATO, ali što se tiče političkog statusa - sve je završeno", rekao je predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači, koji je i član pregovaračkog tima Prištine.

U kabinetu predsednika Kosova Fatmira Sejdiua takođe nisu dali jasan odgovor oko predloga o pregovorima.

"Pregovori sa Beogradom su završeni i njihov rezultat je Ahtisarijev paket, koga čekamo da sprovodimo" ponovio je Džavit Bećiri, portparol predsednika Kosova.

XS
SM
MD
LG