Linkovi

Najnoviji program samousavršavanja ima privlačni naziv “Tajna”


Stanovnike SAD koji svim srcem veruju u različite filozofije i savete o tome kako da promene svoj život i sami sebi pomognu u rešavanju problema, zahvatila je nova groznica. Najnoviji program samousavršavanja ima privlačni naziv – “Tajna” – a njegov cilj je učvršćivanje moći pozitivnog razmišljanja.

“Tajna je bila sakrivena, zabranjivana...”. Uz ovakve parole i dramatičnu muziku, sve izgleda kao reklama za “Davinčijev kod”. Zapravo je u pitanju promocij “Tajne”, programa koji privlači pažnju medija i lojalnost hiljada poklonika. Izdavačka kuća Sajmon i Šuster kaže da nedeljno proda 150,000 primeraka knjige koja je jedna od verzija tog programa. U Vašingtonu je na Internetu osnovana grupa fanova, koji temeljno analiziraju ideje “Tajne”.

«Kada sam gledala «Tajnu» na DVD-u, odjednom sam čitavim bićem spoznala gde sam, gde želim da budem, šta ne činim a trebalo bi da činim...» priča sledbenica «Tajne», Temi Felps.

Ovu grupu je osnovao Kris Vajz, koji se nada da će «Tajna» obogatiti i njegov lični život i poslovne poduhvate.

«To je koncept koji su mnogi možda čuli ranije, ali nikada nisu znali kako tačno da ga primene. Mislim da način na koji su ta znanja «upakovana» i objašnjenja u okviru «Tajne» zaista olakšava čitav proces i ljudi mogu da kažu – «pa ovo zaista ima smisla!».

Šta je, zapravo, «Tajna»? Preduzetnici i autori koji se pojavljuju na ovom DVD-u kažu da je ona zasnovana na nečemu što se naziva zakonom privlačenja. Ideja je sasvim prosta – ako se fokusirate na ono čega se plašite ili što ne volite, na primer dugove, to je ono što ćete i dobiti. Ako ako se koncentrišete na ono što želite – te stvari privlačite u svoj život, odnosno «manifestujete u njemu». Neki kritičari smatraju da je poruka programa sebična, jer podstiče ljude da se koncentrišu na sopstvene potrebe umesto veće dobro, ali se Kris Vajz ne slaže sa tim.

«Nisam u pitanju samo ja, i moja volja. U pitanju je ko-manifestacija ili zajedničko stvaranje. To je spoznaja da se nešto neće desiti kada ja to zacrtam, već da sam povezan sa većim izvorom i kroz njega, sa svima drugima. Tako da to može da bude veoma spiritualna stvar.»

Dok neki nalaze spiritualnost u «Tajni», u njoj nema spomena bilo kakvog božanstva. Kulturolozi kao što je Pol Smit kaže da program više ima veze sa željom Amerikanaca da ostvare odredjenu kontrolu nad svojim životima, i da je usmeren ka materijalnom uspehu koji je deo «američkog sna».

«Ako zaista uspete da «manifestujete», recimo novu torbu marke Coach, onda ste izveli čaroliju. Ali to niste učinili uz pomoć molitve, već samo živeći u svetu. Ovim vi učite kako da kontrolišete svet. Tako da je poruka programa – možete biti normalna osoba koja živi u svetu pa ipak možete da dodjete do svih tih luksuznih stvari koje su nam na raspolaganju.»

U zemlji u kojoj je obilje – standard, možda ne iznenadjuje što neki Amerikanci traže prečice, kao što je «Tajna», da se domognu svog dela kolača.

XS
SM
MD
LG