Linkovi

Prvorođena deca postižu bolje rezultate na testovima inteligencije


Kakva je veza između toga kada je neko rođen i kakve će rezutate postići na testovima inteligencije? Jedno novo istraživanje nudi iznenađujuće rezultate.

Redosled rođenja dece u porodici oduvek je bio povezivan sa nekim karakternim crtama. Za stariju decu kaže se da su više poslušna, vrednija, da streme visokim ciljevima, dok su mlađa opuštenija, kreativnija i društvenija.

Jedno novo istraživanje međutim otkriva da deca koja su rođena prva mogu da imaju malu prednost kada je reč o inteligenciji. Naučnici su analizirali rezultate testova inteligencije 250 hiljada mladih u Norveškoj i došli do zaključka da prvorođena deca u proseku imaju za 2,3 poena bolji skor nego ona deca rođena kasnije. Verovali ili ne, čak i oni dečaci koji su se našli u ulozi starijeg brata posle smrti svog starijeg brata ili sestre, takođe su imali veći koeficijent inteligencije.

Za naučnike je to znak da do razlike u inteligenciji ne dolazi u majčinoj utrobi, već od pozicije deteta u porodici. Prvorođena deca često imaju veću odgovornost i roditelji uglavnom imaju veća očekivanja od njih, pre svega kada je reč o ambicijama. Još jedna teorija naučnika je da starija deca često služe kao primer mlađima, na neki način kao nastavnici, te na taj način jačaju svoje mentalne mogućnosti.

XS
SM
MD
LG