Linkovi

Uništavanje viška naoružanja u Crnoj Gori počeće 3. jula


Uništavanje viška naoružanja u Crnoj Gori počeće 3. jula, rezanjem prvog tenka u kasarni Masline, što će predstavljati početak realizacije MONDEM programa.

Na konferenciji za novinare ministra odbrane Bora Vučinića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Jovana Lakčevića, saopšteno je da će biti uništeno 61 od ukupno 62 tenka koliko ih je u Crnoj Gori, dok će jedan biti ostavljen za muzej.Rezanje tenkova biće obavljeno u kasarnama Masline i Nikšić, i trajaće do 22. jula.

Govoreći o novoj Vojsc Crne Gore, Lakčević je rekao da je ona koncipirana na savremenim standardima, kao i da je primjerena interesima države.

“Vojska Crne Gore, pored Generalštaba, ima brigade za specijalne operacije, laku pješadijsku brigadu, baze za obuku i podršku, Vazduhoplovnu bazu, Mornaričku bazu, Bataljon za počasti, četu vojne policije, vod za elektronsko izviđanje i vod za vazdušno osmatranje”, kazao je Lakčević.

Lakčević je naveo da Vojska neće imati tenkove, avione i raketne sisteme, ističući da je bezuslovnim prijemom Crne Gore u Partnerstvo za mir i uključivanjem u međunarodne integracije, dio bezbjednosti prenijet na partnere i saveznike, zbog čega ne postoji potreba, a nema ni materijalnih i finansijskih mogućnosti za držanje skupih borbenih sistema.

“Izgradnjom dobre infrastrukture, Mornaričke baze u Baru, kompletan Bokokotorski zaliv ćemo relaksirati od prusustva vojske i dati ga državi na upravljanje”, naveo je Lakčević.

Kada je riječ o velični vojske, on je kazao da je ona određena u skladu sa svim opšteprihvaćenim standardima država koje su u NATO-u i okruženju, a koje se kreće od 0,4 do jedan odsto od ukupne populacije, odnosno 2,4 hiljade ljudi.

Ministar odbrane Boro Vučinić je ocijenio da novi koncept i sistem odbrane može i mora djelovati kao činilac daljeg demokratskog razvoja crnogorskog društva, što podrazumijeva unaprjeđivanje civilno vojnih odnosa, pri čemu prioritet ima stabilnost i djelotvornost demokratske i civilne kontrole i supremacije nad vojskom.


XS
SM
MD
LG