Linkovi

Nemačka pojačala nivo pripravnosti zbog mogućih terorističkih akcija


Nemačke vlasti pojačale su nivo pripravnosti zbog moguće opasnosti od terorističkih akcija, uključujući napade bombaša samoubica, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

"Terorističke grupe koje se obučavaju u Avganistanu sve su jače i spremne su da deluju", rekao je Tomas Šteg i dodao da te grupe imaju pripadnike i u Evropi, uključujući Nemačku.

Prema njegovim rečima, ima indicija da bi Nemačka moga da bude meta terorističkih napada, ali je i dodao kako za sada nema konkretne opasnosti i poručio sugrađanima da se ponašaju kao i obično.

"Nemačke snage bezbednosti povećale su pripravnost i preduzele dodatne mere", kazao je portparol Ministarstva.

Nemačka državna televizija ZDF izvestila je prethodno da vlada ima dokaze da se između deset i 12 ljudi iz Nemačke obučava u terorističkim logorima u Avganistanu i Pakistanu.

Trojica njih uhapšena su u Pakistanu pre nego što su uspela da se vrate u Nemačku. ZDF je javila i da je američka televizijska mreža Ej-Bi-Si dobila kopiju video-snimka na kojem je Nemačka označena kao meta. Oko tri hiljade nemačkih vojnika raspoređeno je u okviru međunarodnih mirovnih snaga u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG