Linkovi

Za programe pomoći inostranstvu Kongres planira 34 milijarde dolara


U predstavničkom domu Kongresa razmatra se predlog budžeta za američke programe pomoći inostranstvu i druge spoljnopolitičke prioritete vredan 34 milijarde dolara. Sa Kapitol hila izveštava Den Robinson.

Budžet za inostrane programe predviđa sredstva za niz prioritetnih projekata u svim krajevima sveta - od lečenja i prevencije AIDS-a do pomoći mirovnoj misiji u Darfuru i jačanju demokratije u svetu.

Ovim budžetom se izdvaja više od 5 milijardi dolara za predsednikovu inicijativu suzbijanja i prevencije AIDS-a, uz 550 miliona dolara koji će biti usmereni Globalnom fondu UN za akcije sprečavanju side, tuberkuloze i malarije. Tu je i nekoliko stotina miliona dolara za zdravstvenu negu dece.

Više od šest milijardi dolara predviđeno je za jačanje sistema javne zdravstvene nege na globalnom nivou, 750 miliona za organizacije koje podstiču osnovno obrazovanje i 300 miliona dolara za obezbeđenje pijaće vode u određenim oblastima. Ovaj predlog je ujedno usklađen sa kontinuiranom politikom pomoći izbjeglicama i raseljenim osobama u sudanskoj pokrajini Darfuru.

Za pomoć Sudanu predviđeno je 950 miliona dolara, uključujući 210 miliona za humanitarnu pomoć i mirovne operacije, što je 100 miliona više od sume koju je zatražio predsednik Buš. Ostatak od 740 miliona opredeljen je za ekonomski razvoj i razvoj demokratije u južnom Sudanu.

Sjedinjene države učestvuju sa 1,3 milijardi dolara u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija u Liberiji, Demokratskoj Republici Kongo, Sudanu, Etijopiji, Eritreji, Haitiju, istočnom Timoru, na Bliskom istoku i Kosovu. Jedan od prioriteta je 100 miliona dolara pomoći snagama Afričke Unije u Darfuru.

U skopu programa specifičnih izdataka i pomoći, zakonodavci Predstavničkog doma daju vladi kolumbijskog predsednika Alvara Uribea nešto više od 530 miliona dolara, iznos koji je umanjen 59 miliona u odnosuz na iznos koji je tražio predsednik Buš.

Demokrata Džim Mekgavern kaže da je razlog smanjenja, preusmerenje američkih prioriteta na ekonomski razvoj, pomoć u pravosuđu, sprečavanju ilegalnog prometa narkoticima i bezbednosnom sektoru.

”Predlogom budžeta za 2008. godinu se predviđa i rebalans naših prioriteta u Kolumbiji. Odgovor na na nasilje, krijumčarenje droga i nestabilnost u našem južnoameričkom susedstvu mora biti sveobuhvatan kako bi garantovao trajnu sigurnost i dobru upravu.”

Pored ostalog američki zakonodavci neće dati predviđenih 200 miliona dolara vojne pomoći Egiptu, sve dok Državni sekretar ne dobije potvrdu da egipatska vlada preduzima korake da poboljša situaciju u vezi sa poštovanjem ljudskih prava, kroz pravosudne reforme i obučavanje policijskih snaga, te dok se ne pozabavi problemom krijumčarenja oružja iz Egipta u Gazu.

Predsednik Buš je razočaran odlukom zakonodavaca da znatno smanje sredstva za ”Milenijumski izazov”, korporaciju koja pruža pomoć zemljama koje napreduju u političkim i ekonomskim reformama.

Budžetski predlog koji takođe mora biti odobren u Senatu odnosi se i na emitovanje programa u inostranstvu koje finansira američka vlada, među kojima je i Glas Amerike.

Time što su predviđena 32 miliona dolara više za programe namenjene inostranstvu nego što je to bilo u 2007.godini , kao i 14 miliona dolara više nego što je predsednik Buš prvobitno tražio, Predstavnički doma izdvaja sredstva kojima se uklanja potreba za predloženim ukidanjem određenih jezičkih programa.

Program Glasa Amerike na engleskom jeziku, koji je bio na listi programa za ukidanje, daje, kako je okarakterisano, važan doprinos američkoj javnoj diplomatiji i posebno je važan jer prenosi istinite, objektivne i iscrpne vesti za oko milijardu i 600 miliona slušalaca širom sveta.

Članovi Prestavničkog doma su predložili da se nastavi i emitovanje radio programa na albanskom, bosanskom, hrvatskom, grčkom, makedonskom, srpskom, ukrajinskom, gruzijskom, uzbekistanskom, hindu, tai i tibetanskom jeziku.

Zakonodavci su zaustavili finansiranje unapređenja televizijskog programa Al Hura na arapskom jeziku za područje Bliskog istoka, posle konterverze oko programa koje je ta stanica emitovala, uključujući anti-američke i anti-izraelske izjave lidera Hezbolaha i Hamasa.

Pomenuta kontroverza je dovela do nedavne ostavke urednika informativnog programa Al Hure, a Kongres sada čeka na izveštaj Upravnog odbora federalne agencije za programe za inostranstvo i generalnog inspektora Stejt Departmenta o upravi i drugim promenama.

XS
SM
MD
LG