Linkovi

Amerikanci naviknuti na najrazličitije rang liste


Časopisi u Sjedinjenim Državama često objavljuju rang-liste najboljih mesta za život ili proizvoda koji potrošačima omogućavaju, bar kako oni veruju, lakši izbor i manje, ovde skupocenog vremena potrošenog na donošenje odluka. Rubriku Samo u Americi priprema saradnik Glasa Amerike Ted Lendfer.

Svakoga dana u našoj redakciji neko na stolu u holu ostavlja ponešto namenjeno upotrebi svih nas - domaće kolačiće, knjigu ili nešto slično tome. Ovog puta neko je ostavio primerak nedeljnika Black Enterprise, koji sebe smatra ”vrhunskim vodičem za finansijsku sigurnost” Amerikanaca afričkog porekla. Pažnju nam je privukao naslov na koricama: ”10 najboljih gradova za Amerikance afričkog porekla.

Od kako je Federalni istražni biro, pedesetih godina prošlog veka, počeo da redovno objavljuje spisak ”deset najtraženijih“ begunaca od vlasti, Amerikanci obožavaju rang liste. Pošto te kompilacije deset ili sto najboljih u nečemu povećavaju prodaju, svaki list trudi se da ima nešto slično.

Tu nije reč samo o rangiranju recimo, plata izvršnih direktora ili najbolje prodavanih knjiga - iako su te rang liste među najpopularnijim. Ali umesto da se oslanjaju na činjenice i merljive podatkle, rang-liste su najčešće sud nekog urednika.

Primeri za to su redovna godišnja rangiranja američkih univerziteta i koledža, koje objavljuje nedeljni magazin US NEWS AND WORLD REPORT ili rangiranje filmova , TV programa i Veb stranica u njuzmagazinu Tajm. Pored toga, svake godine objavljuje se čitava knjiga sa poređenjem 350 mesta u Americi najboljih za život.

Ove godine, na osnovu procene devet kategorija - uključujući klimu, stopu kriminala i ambijent - grad Pitsburg, u Pensilvaniji, ocenjen je kao ”grad u kojem je najbolje živeti u Americi“.

Druge rang-liste su više ezoterične: poput deset najgore obučenih žena, ili deset najboljih rokenrol pesama o automobilima ili dvadest pet najboljih restorana koji služe kineska jela sa testom, zvana dim sum.

Ove godine - po mišljenju nedeljnika Black Enterprise, namenjenog pre svega crnačkim čitaocima - glavni grad Vašington najbolje je mesto za Amerikance afričkog porekla. A ako vas zanima zašto - moraćete da pročitate taj nedeljni - u čemu leži i čitava ideja o objavljivanju rang-lista.
đp

XS
SM
MD
LG