Linkovi

Nakon najave odlaganja dolaska inspektora UN, Hil iznenada u Pjongjangu


Pomoćnik američkog državnog sekretara, Kristofer Hil, zadužen za pregovore o okončanju severnokorejskog nukelarnog programa, doputovao je nenajavljeno u Pjongjang. Medjutim, samo nekoliko sati po njegovom dolasku Severna Koreja je pod upitnik stavila već izvesan dolazak inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, najavljivan za narednu nedelju. Više detalja od novinara Glasa Amerike Kurta Ejkin, koji izveštava iz Seula.

Pre no što je otputovao iz Tokija za Pjongjang, pomoćnik američkog državnog sekretara, Kristofer Hil, istakao je da je - kad je reč o severno korejskom nuklearnom programu, važno nadoknaditi izgubljeno vreme.

”Moramo da nadoknadimo vreme koje smo izgubili ovog proleća i mislim da činimo sve što možemo da proces ubrzamo.“

Hil je glavni američki pregovarač na multilateralnim razgovorima o eliminaciji severnokorejskog nuklearnog programa. U razgovorima učestvuju još Japan, Kina, Rusija, Južna i Severna Koreja. Pjongjang se saglasio još u februaru da zatvori svoj glavni nuklerani reaktor, što je trebalo da bude preliminarni korak ka punoj denuklearizaciji severnokorejskog arsenala, do sredine aprila. Medjutim, Pjongjang je zatim mesecima odlagao taj posao zbog spora u vezi sa zamrznutim fondovima u jednoj banci u Makau. Kako je izgledalo ranije ove nedelje, taj spor je bio rešen i proces je krenuo u dobrom pravcu. Severnokorejanci su pozvali inspektore Ujedinjenih nacija da se vrate. Inspekcija je planirana naredne nedelje kako bi se aranžiralo zatvaranje nuklearnog reaktora.

Medjutim, danas je jedan severno korejski diplomata u Beču rekao da datum posete inspektora Medjunarodne agencije za atomsku energiju nije potvrdjen, jer severnokorejska sredstva iz banke u Makau nisu još vraćena. Rekao je da dok se to ne desi, neće biti odredjen datum posete inspektora UN.

Kristofer Hil, koji je bio na turneji po državama Azije, stigao je u glavni grad Severne Koreje iz Tokija u četvrtak popodne.

Džefri Hil, pres ataše u američkoj ambasadi u Tokiju izjavio je da će Hil provesti noć u Pjongjangu i da će u petak otputovati iz Severne Koreje.

Tong Kim, profesor na seulskom univerzitetu Kiungnam. Na svom prethodnom poslu, prevodioca za visoke zvaničnike Stejt Deparmtenta, Kim je putovao u pratnji državnog sekretara Medlin Olbrajt, kada je boravila u Severnoj Koreji 2000.godine.

On je takodje pratio Hilovog prethodnika, pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa Kelija 2002.godine. Bio je to poslednji put da je visoka američka valdina delegacija boravila u Pjongjangu. Kim kaže kako sumnja da će se Hil tokom ove kratke posete sastati sa severno korejskim liderom Kim Džong Ilom tokom ove posete, jer je diplomatski proces u suviše ranoj fazi. Takodje je rekao da Hil nije funkcioner dovoljno visokog ranga i da će severnokorejski lider sačekati da se sastane sa njegovim šefom, državnim sekretarom Kondolizom Rajs.

”Mislim da će se Kim Džong Il svakako sastati sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs ukoliko ona dodje u zemlju, ali ne u ovom trenutku jer ima još puno detalja koje Kim Džong Il treba da potvrdi pre no što povuče potez.“

Južno korejski ministar inostranih poslova Song Min Sun pohvalio je odluku Kristofera Hila da poseti glavni grad Severne Koreje i dodao da njegova zemlja sada može da ”preduzme brze korake“ da realizuje najavljenu isporuku 400 hiljada tona pirinča za osiromašeni sever. Seul je odlučio da ne šalje tu pošiljku sve dok Severna Koreja ne sprovede obećano zatvaranje reaktora. Južnokorejski funkcioneri ističu da bi i zatvaranje reaktora i pošiljka pirinča mogli da budu obavljeni do kraja jula.

XS
SM
MD
LG