Linkovi

Saslušani kandidati za ambasadore u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji i BiH


Pred Odborom za spoljnu politiku Senata SAD, održan je pretres na kome su svjedočili kandidati za ambasadore u četiri zapadnobalkanske države – Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Kandidat za ambasadora u Srbiji, dr Kameron Manter rekao je da očekuje da po preuzimanju mandata u Srbiji sa demokratskim vlastima i narodom Srbije sarađuje kako bi se prevazišlo naslijeđe nedavne prošlosti i država integrisala u evroatlanske strukture.

Pomenuo je, u svom svjedočenju, poboljšanje saradnje Beograda i Haga, naglasivši kako su još četvorica optuženih na slobodi, među kojima Radovan Karadžić i Ratko Mladić, što – kako je rekao – znači da posao Srbije nije završen.

SAD će, kazao je Manter, nastaviti da podržavaju demokratsku tranziciju Srbije u kojoj se mora pojačati borba protiv korupcije kako bi se osigurao nastavak privarizacije bez lošeg uticaja politike.

“Imanentno rešavanje statusa Kosova predstavlja izazov sa kojim ćemo se, zajedno sa prijateljima, suočiti. Nezavisnost Kosova donijeće stabilnost i Srbiji i regionu”, kazao je Manter.

Dodao je da je jaka i u zapadne integrisana Srbija kao partner – interes Sjedinjenih Država, te da će, ukoliko bude potvrđen Srbiji u ime Vašingtona “nuditi nadu u bolje sjutra, saopštavajući očekivanja vrlo jasno i odlučno”.

Roderika Mura, koji od 2004. obavlja dužnost zamjenika ambasadora SAD u Beogradu, predsjednik Buš predložio je za prvog američkog ambasadora u najmlađoj članici svjetske organizacije. Svjedočeći na Kapitol Hilu, Mur je rekao da se Crna Gora od proglašenja nezavisnosti Crna Gora etablirala kao solidan partner i prijatelj Sjedinjenih Država i da će njegov prioritet biti jačanje tog partnerstva, koje je u nacionalnom interesu SAD.

Mur je ocijenio da je Crna Gora nakon mirno sprovedoenog referenduma, dinamična demokratija predana vrijednostima koje Amerika dijeli sa svojim saveznicima i da, iako mala po veličini, može da bude značajan partner Vašingtona u globalnoj areni – u ratu protiv terorizma i kao potencijalna članica EU i NATO.

“Prosperitetna i demokratska Crna Gora biće ključni saveznik u jačanju stabilnosti na nemirnom Balkanu”, rekao je Mur pohvalivši politku dobrosusjednkih odnosa, snažan ekonomsiki rast i ekonomski bum u turizmu i na tržištu nekretnina na jadranskoj obali.

Govoreći o izazovima, Mur je ukazao na krhkost mlade demokratije u kojoj se mora učvrstiti vladavina prava i pojačati borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kao zemlja u kojoj etničke zajednice žive skladno Crna Gora može da učini i više kako bi bila model multikulturne harmonije u regionu u kome još postoje podjele po etničkim linijama, kazao je Mur.

Ukoliko bude potvrđen za ambasadora, rekao je da će raditi na tome da se valorizuje plodno tle za razvoj biletarlnih odnosa,

“Velika je šansa da se već sada za decenije koje predstoje, ukorijeni snažno prijateljstvo naših naroda”, kazao je Mur.

Pred Odborom za spoljnu politiku, na pretresu, kojim je predsjedavao senator Barak Obama, pojavili su se i kandidati za ambasadore u Albaniji i BiH - Džon Viters i Čarls Ingliš. Nakon današnjeg pretresa odnor bi trebalo da da preporuku svakom od kandidata, nakon čega bi njihove nominacije morao da potvrdi Senat u punom sazivu.

U kanceleriji predsjedavajućeg spoljnopolitičkog odbora, senatora Džozefa Bajdena rečeno nam je da bi kandidati preporuku mogli da dobiju već tokom naredne dvije sedmice, a da se potvrda u Senatu očekuje svakako prije pauze, koja počinje na Dan nezavisnosti 4. jula.

XS
SM
MD
LG