Linkovi

Lantos: Rešenje kroz UN i Ahtisarijev plan ili Kosovo proglašava nezavisnost


Ovdje u američkom kongresu, danas su, prvi put u otvorenom forumu o globalnim pitanjima diskutovali predstavnici spoljnopolitičkih odbora ruske Dume i američkog Predstavničkog doma. Predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma – Tom Lantos, nazvao je ovo zasijedaje istorijskim, a jedna od najvrelijih tema – o kojoj zakonodavci dvije zemlje nisu postigli saglasnost – bila je pitanje statusa Kosova.

Kada je riječ o Kosovu, američki i ruski zakonodavci, baš kao i izvršne vlasti u Moskvi i Vašingtonu imaju dijametralne stavove. Član spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, kongresmen Eliot Engel iz Njujorka, Kosovo je stavio na vrh liste neriješenih sporova, ističući da i pored razumijevanja za rusku zabrinutost da bi Kosovo moglo da bude presedan za neke teritorije u bivšem SSSR-u, tvrdi da to neće biti slučaj, ali da je nezavisnost Kosova jedina moguća opcija – do koje je pametnije doći kroz UN i implementaciju Ahtisarijevog plana.

Prema Engelovim riječima, opstanak međunarodnog protektorata ili vraćanja Kosova pod ingerenciju srpskih vlasti nisu ostvarivi - posebno u svjetlu činjenice da je Miloševićev režim pokušao 1999. da sprovede etničko čišćenje nad albanskim stanovništvom. Engel takođe ne vjeruje ni da će se stavovi Albanaca i Srba o statusu Kosova promijeniti ni nakon 10 godina pregovora te poziva Rusiju da pomogne da se status Kosova definiše rezolucijom Savjeta bezbejdnosti.

"Nadam se da Rusija nece uložiti veto", kazao je kongresmen Engel.

Aleksander Kozlovski, zamjenik predsjedavajućeg spoljnopolitičkog odbora ruske Dume rekao je na to da niko u Abhaziji ili Južnoj Osetiji ne može da razumije i prihvati da Kosovo neće biti presedan za rješavanje etničkih konflikata u tom području, ali ga je predsjedavajući – Tom Lantos – prekinuo rekavši da se situacija bilo gdje u Evropi ne može porediti sa Kosovom, jer je samo na Kosovu Miloševićev režim pokušao brutalno etničko čišćenje.

"Možete se protiviti nezavisnosti Kosova kao što to čini predsjednik Putin, ali niko nema pravo da prekraja fakte", rekao je Lantos i ovako pretpostavio mogući razvoj situacije:

"Riješićemo problem - ili kroz UN iplan Martija Ahtisarija, koji SAD i sve evropske države izuzev Rusije podržavaju ili će Kosovo proglasiti nezavisnost unilateralno. Uvjeravam vas da će u tom slučaju SAD već sjutradan priznati nezavisnost Kosova, baš kao i Britanija, Francuska, Njemačka, Holandija, Danska, Poljska i drugi. Rusija može da bira - da bude uz Evropu i SAD ili da ostane usamljena", rekao je Lantos.

Kozlovski, je potom rekao da se u procjeni etničkih čišćenja i konflikata u međunarodnoj zajednici često primjenjuju različiti standardi, ali je upozorio da bi slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost ono postalo etnički čista albanska države, koju će Srbi početi da napuštaju.

Natalija Naročnickaja, takođe potpredsjednik spoljnopolitičkog odbora Dume, takođe je stavila pod upitnik masivnog etničkog čišćenja kosovskih Albanaca, rekavši – između ostalog da su Srbi na Kosovu danas predmet, kako je rekla, istinskog genocida.

Upozorila je da bi SAD, zbog svoje liderske pozicije na globalnoj sceni, trebalo da budu odgovorne i za ono što će se desiti na Kosovu, ne samo za 5, već i za 50 godina. Konkretno upozorenje Naročnickaje Vašingtonu glasi:

“Stvarate u srcu Evrope militantnu islamsku državu sa ekstremističkim i ekspanzionističkim idejama velike Albanije”.

Kongresmen Engel je potom rekao da je procjena Naročnickaje nonsens, jer su kosovski Albanci sekularni muslimani. Engel kaže da je, umjesto raspirivanja vatre među etničkim zajednicama, bolje smiriti situaciju. On smatra da Kosovo zaslužuje državu jednako kao Makedonija ili Crna Gora i da ne vidi zbog čega bi bilo tretirano drugačije.

Zaključujući diskusiju, predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora ruske Dume, Konstantin Kosačev odgovorio je Engelu rekavši da su državne nezavisnosti Crne Gore, Slovenije, Slovačke ili Ukrajine deklarisane uz saglasnost svih zainteresovanih strana u okvirima federalnih država, a da bi nezavisnost Kosova bio prvi slučaj u poslijeratnoj Evropi u kojoj bi dio suverene države koja nema federalni karakter bio, bez njenog odobrenja, proglašen državom.

Ipak, posljednju riječ imao je Tom Lantos rekavši kako se svojevremeno i britanska Kruna protivila nezavisnosti SAD.

XS
SM
MD
LG