Linkovi

Đelić: Važna poruka da su Kosovo i integracija Srbije u EU odvojena pitanja


Evropska unija je spremna na novu rundu pregovora o konačnom kosovskom statusu, izjavio je potpredsjednik srpske vlade, Božidar Djelić, nakon susreta sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom u Briselu.

Uz to, Đelić je uvjeren da je u Briselu nepodijeljeno mišljenje o tome da Srbiju čeka evropsko članstvo, posebno nakon nastavka pregovora i "vraćanja Srbije na evropsku kartu".

Za visokog zvaničnika vlade u Beogradu od posebnog značaja je današnja poruka Havijera Solane da su Kosovo i integracija Srbije u evropske institucije dva odvojena pitanja.

Đjelić se u Briselu sastao i sa predsjednikom RS, Milanom Jelićem,sa kojim je razgovarao o medjusobnoj saradnji.

I gost iz Banja Luke razgovarao je sa Solanom, koji mu je odao priznanje za nedavne primjere saradnje RS sa Haškim sudom, ali i ukazao da se reforme, posebno policije, moraju što prije sprovesti, ukoliko se želi napredak u evropskim integracijama.

U tom smisli Solana poručuje političarima u BiH da razdvoje političke diskusije o policiji od onih o reformi ustava - kako bi se brže napredovalo.

Pomoć EK Balkanu i Turskoj

I Evropska komisija oglasila se odlukom o finansijskoj pomoći Zapadnom Balkanu i Turskoj - u naredne dvije godine biće izdvojeno skoro 4 milijarde eura.

Srbija će, za poboljšanje rada institucija vlasti i pravne države, za ekonomski i socijalni razvoj, kao i za osposobljavanje državne uprave do 2009. godine dobiti nešto više od 572 miliona eura, Crna Gora 97, BiH 226, Kosovo 199, Makedonija 210, Hrvatska 438, dok će Turska dobiti 1,6 milijardi eura pomoći Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG