Linkovi

Novi prijedlog rezolucije UN o Kosovu predviđa odlaganje odluke o statusu četiri mjeseca


Sjedinjene Države i Evropska unija stavile su u opticaj novi prijedlog rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, kojom se predviđa četvoromjesečno odlaganje implementacije plana UN o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo.

Prijedlog predviđa i nastavak pregovora predstavnika Srbije i kosovskih Albanaca, s tim što bi - u slučaju da ti pregovori ne donesu rezultat - rezolucija omogućila automatsku primjenu plana, koji je u ime UN izradio izalsanik generalnog sekretara Marti Ahtisari.

Međutim, ruski ambasador u UN Vitali Čurkin nazvao je predloženu rezoluciju neprihvatljivom, indicirajući da će Moskva staviti veto na predloženi akt.

Savetnik za medije srpskog premijera, Srđan Đurić izjavio je da Vlada Srbije snažno pozdravlja odluku Rusije o odbacivanju nacrta nove rezolucije o Kosovu. U pitanju je nastavak principijelne politike i saradnje Beograda i Moskve, zasnovan na ostvarivanju međunarodnog prava i Povelje UN, rekao je Đurić agenciji Beta.

Agencija Itar Tas prenijela je riječi ruskog šea diplomatije, Sergeja Lavrova, koji je ponovio da je za Moskvu neprihvatljivo svako rješenje protiv koga su lideri Srbije ili kosovski Albanci.

Nastavak konsultacija ove nedjelje

Velika Britanija se zalaže da ove nedjelje budu održane nove konsultacije, kazala je zamjenica britanskog predstavnika u UN, Karen Pirs. Kazala je da proces rešavanja statusa Kosova predugo traje i da je sada vrijeme da bude završen.

Takođe je rekla kako "nije tajna da EU podržava prijedlog Martija Ahtisarija" te da bi Velika Britanija "više voljela" da pitanje Kosova bude riješeno u okviru Saveta bezbjednosti.

Šta još predviđa rezolucija?

Prema nacrtu nove rezolucije, kako su prenijele zapadne novinske agencije, 120 dana od njenog stupanja na snagu Evropska unija bi preuzela kontrolu nad Kosovom, kako je predvidjeno planom Martija Ahtisarija. Predvidjeno je i da generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, odmah kontakira zainteresovane strane kako bi se nastavili razgovori o konačnom statusu Kosova, tokom 120 dana po usvajanju rezolucije.

U nacrtu se sve strane pozivaju "na uzdržanost od bilo kakvih jednostranih odluka koje bi se ticale konačnog statusa Kosova" Nacrt rezolucije predviđa i da će Savet bezbjednosti UN svoje ocene toka pregovora zasnivati "na izvještaju generalnog sekretara ili njegovog predstavnika". Naglašava se da budući status Kosova mora da bude riješen i ističe se da "status kvo na Kosovu nije održiv".

Novim nacrtom se apeluje na generalnog sekretara da što prije imenuje novog specijalnog predstavnika za Kosovo, kako bi mogao da podnese izvještaj o položaju izbjeglica i raseljenih lica u regionu i bavio se pitanjem nestalih osoba.

Takodje se apeluje na međunarodnog civilnog predstavnika da uzme pažljivo u obzir dostignuća koje je Kosovo postiglo u ispunjavanju medjunarodnih standarda i uslova za povratak raseljenih i izbjeglih, kao i u zaštiti ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG