Linkovi

Sve se više žena u Americi odlučuje za porođaj 'carskim rezom'


Poslednjih godina u Americi se dramatično povećao procenat žena koje same biraju da se umesto na tradicioanlan način, porode carskim rezom. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da bi oko 15 odsto rođenja trebalo da bude carskim rezom i da je to odgovarajuća proporcija. U Americi – taj procenat iznosi 30 odsto.

Lin Šeridan Dejvis porađala se 13 bolnih sati pre nego što je njeno prvo dete rođeno carskim rezom, tako da je za drugo dete odmah zakazala još jedan carski rez.

«Moja mama je ovde, uzela je slobodne dane i pomoći će mi. Jednostavno, mislim da je ovako bolje za sve».

Posle pada tokom 1990-ih, procenat carskih rezova na nacionalnom nivou skočio je skoro 40 procenata.

«Uredno je i čisto, ne traje dugo ni za lekare ni za pacijenta, ali to nije odluka koju treba donositi previše lako», kaže lekar Loren Plent.

Ima mnogo faktora koji su doprineli ovom povećanju. Porađaju se starije žene podložnije komplikacijama, napredak veštačke oplodnje doveo je do sve više rađanja blizanaca, trojki i tako dalje, a činjenica je da se žene, koje su već imale carski rez, uglavnom odlučuju na isti način porođaja i sledeći put.

«Carski rez nikada nije pogrešna odluka. Obično, ako bilo šta krene naopako onda se postavlja pitanje ne bi li bilo bolje da smo ranije uradili carski rez», smatra Fejt Frajden šef ginekološkog odeljenja Kliničkog centra Inglvud.

Da li svi ovi carski rezovi mogu da naškode majkama ili bebama? Čak i Nacionalni zdravstveni institut tvrdi da je potrebno još istraživanja da se utvrdi da li carski rez nosi sa sobom veći rizik od tradicionalnog porođaja. Na kraju krajeva, imati carski rez ili ne je vrlo individualna odluka.

«Poenta je da želimo zdravu majku i zdravo dete. I ukoliko to postižemo, onada ne mislim da treba da se izvinjavamo za procenat carskih rezova», kaže Fejt Fajden.

A to je procent koji nastavlja da raste...

XS
SM
MD
LG