Linkovi

Crna Gora nema namjeru da arbitrira u rješenju statusa Kosova


Crnogorska Skupština odbacila je danas zahtjev da poslanici raspravljaju o Predlogu rezolucije o podršci parlamenta naporima Srbije i Rusije da se očuva teritorijalni integritet Srbije, u vezi sa statusom Kosova.

Vladajuća crnogorska koalicija i današnjim je izjašnjavanjem potvrdila ranije izrečeni stav da nema namjeru da arbitrira u rješenju statusa Kosova.

Predlog rezolucije o podršci crnogorske Skupštine naporima Srbije i Rusije da se očuva teritorijalni integritet Srbije, kao i principi na kojim počiva Povelja Ujedinjenih nacija, inicirala je Narodna stranka. Protiv predložene rezolucije glasao je 31 poslanik, dok su je podržali 23.

Iz te stranke je saopšteno da je Kosovo najznačajnije pitanje crnogorske politike, kao i da će ‘’odnos Crne Gore prema Kosovu odrediti presudno odnose Crne Gore i Srbije, ali i nesporno uticati na odnose unutar same Crne Gore’’.

Iz Narodne stranke ocijenio je ranije da bi se prihvatanjem tog predloga donekle ublažile posljedice ‘’koje su izazvane neodgovornim potezima crnogorskih zvaničnika u prethodnom periodu’’.

Za to vrijeme, crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen na otvaranju Međunarodne konferencije posvećene jačanju institucija, upravljanju azilom, migracijama i vizama na Zapadnom Balkanu, kazao je da pored evropskih i evroatlantskih integracija, za Crnu Goru prioritet regionalna saradnja.

Roćen je kazao da je u vrhu tih prioriteta izgradnja najbližih odnosa sa Srbijom.

"Nadamo se da će nova Vlada Srbije povesti Srbiju brže evropskim putem, i da će zauzeti ono mjesto koje joj pripada u našoj zajedničkoj zapadno–balkanskoj evropskoj kompoziciji. Od toga će biti bolje regionu u cjelini, a pozitivni efekti prije svega preliće se u Crnu Goru", ocijenio je Roćen.

XS
SM
MD
LG