Linkovi

Vlastimir Đorđević odložio izjašnjavanje o optužnici Haškog tribunala


Penzionisani general MUP Srbije Vlastimir Đorđević odložio je danas, u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom, za mesec dana izjašnjavanje o krivici za zločine nad kosovskim Albancima 1999. za koje je optužen.

Na pitanje sudije Fred Harthof (Harthoff) koje mu je bilo boravište u vreme hapšenja, Đorđević je odgovorio: "Beograd, Beogradski bataljon 39".

Upitan da li će se izjasniti o krivici, Đorđević (58) je rekao: "S obzirom da nisam rešio pitanje stalnog advokata, odlučio sam da odložim izjašnajvanje za 30 dana"

U pet tačaka, general Đorđević je optužen za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije albanskog stanovništva sa Kosova u prvih šest meseci 1999. On je tada bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbednosti.

General Đorđević se u sudnici pojavio u tamnom odelu i roze košulji i kravati, znatno duže kose nego na fotosima Tribunala i preplanulog tena.

Đorđević je u nedelju ujutro uhapšen u Crnoj Gori, a preksinoć je prebačen u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu.

Po istoj optužnici, pred Tribunalom u Hagu traje sudjenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i kooptuženima Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Pošto je bio nedostupan Haškom tribunalu u vreme početka sudjenja Milutinoviću i saoptuženima, u julu prošle godine, postupak protiv generala Đorđevića je izdvojen.

Tužilac Tom Hanis (Hannis) danas je u sudnici rekao da Tužilaštvo još nije donelo konačnu odluku da li će tražiti da sudjenje Đorđeviću ponovo bude objedinjeno sa postupkom protiv Milutinovića i ostalih.

U tom procesu, tužioci su završili izvodjenje dokaza protiv Milutinovića i ostalih, a odbrana će početi 6. avgusta.

Na tom sudjenju, svedoci optužbe su više puta generala Đorđevića pominjali kao glavnog organizatora prebacivanja tela stotina ubijenih Albanaca sa Kosova u masovne grobnice u Srbiji.

XS
SM
MD
LG