Linkovi

Đelic: Uskoro otvaranje evropskih granica za stanovnike Srbije


Današnji susreti potpredsednika srpske vlade, Božidara Đelića u Strazburu su rezlutirali obećanjem evropske strane da će Srbija u skoro vreme biti u prilici da se pridruži zemljama na "beloj listi Šengena", što će značiti punu liberalizaciju viznog režima prema gradjanima Srbije.

Tu poruku Đelić nosi nakon susreta sa potpredsednikom Evropske komisija i komesarom za unutrašnje poslove i pravdu, Frankom Fratinijem- za sada još uvek nema datuma, ali se veruje da bi se krajem 2008. ili početkom 2009. godine država mogla pridružiti spisku "povlaštenih".

U tom procesu se neće ići na regionalni paket, što će značiti da će samo dostignuća zvaničnog Beograda na vladavini prava kontroli granica i bezbednosti putnih isprava dovesti zemlju do bezviznog režima.

Gost iz Beograda je podršku za otvaranje evropskih granica za stanovnike Srbije, posebno mlade, danas iskazao i predsednik Evropskog parlamenta, Hans-Gert Petering, koji ga je primio u pauzi zasedanja Parlamenta u Strazburu.

Što lakši pristup mladih iz Srbije Evropskoj uniji je i zadatak evropskih parlamentaraca, naglasio je Petering, konstatujući jasnu otvorenost ove ključne evropske institucije ovom pitanju.

Petering je Đeliću obećao da će u svakom slučaju i on i Evropski parlament nastojati da pomognu Srbiji da se za njene gradjane što skorije i što šire otvore evropska vrata.

XS
SM
MD
LG